Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ulica Džavida Tuzovića: U čast fudbalske legende i jednog od osnivača FK Sutjeska

12648136_10205663992174745_450788384_n
  • Autor onogost.me
  • 01.02.2016. u 13:10

„Bedem iz Grudske mahale“ , kako su popularno zvali  legendarnog Džavida Tuzovića, prvi je crnogorski fudbaler po kome je neka ulica u Crnoj Gori dobila ime. A desilo se to u njegovom rodnom Nikšiću. 

Nekadašnja Ulica br. 135, koja se nalazi preko puta Bolnice, od skoro nosi naziv istaknutog fudbalera i fudbalskog radnika Džavida Tuzovića, i to je jedina ulica u Crnoj Gori koja nosi naziv nekog fudbalera. 

Opštinski Odbor za imenovanje ulica, trgova i naselja, jednoj od ulica u Nikšiću, na predlog Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića, FK Sutjeska i Crnogorskog društva sportskih novinara, usvojio je na poslednjoj sjednici odluku da se ovom nekadašnjem uglednom sportskom radniku dodijeli naziv ulice u njegovom rodnom gradu.

Inicijativom koju je podržalo i Ministarstvo kulture Crne Gore, Nikšić i Crna Gora tako su se odužili jednom od najzaslužnijih utemeljivača fudbala i sporta kako u Nikšiću, tako i u Crnoj Gori i na taj način dali na značaju afirmaciji sporta.

Džavid Tuzović je rođen u Nikšiću 1922. godine, a poginuo je 1945. u saobraćajnoj nesreći. Već u ranoj mladosti je pokazivao sklonost ka sportu, naročito fudbalu, kada je bio član đačke družine ”Budućnost”. Jedan je od osnivača obnovljenog sportskog društva ”Obilić” 1938. godine, koji je bio preteča FK ”Sutjeska”. 

Učestvovao je i u osnivanju FK ”Sutjeska” početkom 1945. godine, a bio je i prvi kapiten nikšićkog kluba. Tuzović je bio i član fudbalske reprezentacije Crne Gore na prvoj međunarodnoj utakmici protiv Albanije, koja je odigrana naCetinju 1. maja 1945. Godine itime postao prvi reprezentativac u istoriji nikšićkog sporta.Kao aktivni sportski radnik i sportista, pored Nikšića prezentovao je svakako i Crnu Goru i Jugoslaviju.

Tuzović je takođe bio i član uprave Sreskog fiskulturnog odbora Nikšić i njegov prvi srekretar, član Tehničkog odbora Fiskulturnog saveza Crne Gore i delegate Fiskulturnog odbora Jugoslavije. 

„Određen je da u svojstvu delegata prisustvuje Skupštini Fiskulturnog saveza Jugoslavije u Beogradu. Delegati iz Crne Gore putovali su kamionom i u povratku doživjeli saobraćajnu nesreću. Kamion se u jednoj krivini prevrnuo na bok, a tom prilikom je jedini poginuli bio Džavid Tuzović. Tada još nije bio napunio 23 godine života”, zapisao je Dragan Bobi Perović.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U najvećem derbiju crnogorskog fudbala, Sutjeska i Budućnost pod Goricom remizirali su rezultatom 2:2.
U okviru 32. kola Meridjanbet Prve crnogorske lige igra se derbi u Podgorici, gdje će Sutjeska gostovati Budućnosti.