Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Biciklistički dan u Plužinama

13912523_1080769445333132_6568873198479833951_n_1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 31.07.2016. u 16:17

Pod pokroviteljstvom firme Okov, uz podršku opštine Plužine, Biciklistički klub Perun Nikšić i Regionalni park prirode Piva, realizovaće projekat Biciklistički dan u Plužinama 1. avgusta 2016. godine.

Tradicionalna manifestacija koja pored promocije biciklizma i sportskih vrijednosti promoviše i korišćenje bicikla kao ekološkog prevoznog sredstva koje ne zagađuje životnu sredinu.

Cilj ovogodišnjeg događaja je promovisanje niskokarbonskog turizma.

Opština Plužine jedna je od glavnih destinacija cikloturista koji se nalaze na putovanju kroz Crnu Goru.

Razlog je Pivsko jezero, odnosno atraktivnost i kondiciono fizička zahtjevnost dionice Plužine –Trsa –Durmitor (i obratno).

Naravno i veliki broj sela koje povezuju makadamski putevi sa glavnim magistralnim putem, a to je upravo ono čemu teže biciklisti.

Otkrivanje novih destinacija putevima koje ne upotrebljavaju previše korisnici automobila.

Niskokarbonski turizam ili jednostavnije zeleni, održivi, ekoturizam ima za cilj smanjenje emisije štetnih gasova odnosno smanjenje štetnog uticaja turizma na životnu sredinu.

Biciklisti se uklapaju u potpunosti u novu razvojnu granu turizma.

Bike turizam je takva vrsta turizma koju turistički poznavaoci popularno zovu meki turizam ili prirodni bliski turizam. Temelji se na očuvanoj prirodnoj okolini, kulturno- istorijskoj baštini i visokom stepenu ekološke svijesti. Glavni motivi biciklističkih turista su težnja za zdravim životom i boravkom u prirodi, zatim rekreacija, odmor i mentalna relaksacija, a prije svega visok stepen ekološke osviješćenosti.

Novost u ovogodišnjem organizovanju manifestacije je uključivanje djece predškolskog uzrasta. Organizatri su osmislili takmičenje na poligonu za najmlađe na biciklima sa pomoćnim točkovima, nakon čega slijedi tradicionalno takmičenje u kategorijama: pioniri do 12 godina, pioniri do 15 godina, Hoby fun do 18 godina, Hobi sport preko 18 god, i kategorija hoby fun žene. 

Inicijativa je zasnovana na potebama društva da se kroz konkretne akcije da doprinos očuvanju životne sredine i prepoznata je i podržana od UNDP MONTENEGRO kroz projekat “Smanji svoj karbonski otisak” i NVO Green Home kroz program Za svako dobro Crnogorskog Telekoma.

Događaj je podržan od doo Ravno, Olimpik prodavnica sportske opreme, Eko kamp Grab, Rafting kamp Modra Rijeka, Kolibe Bogetići, SRD Škola Slatkiša, Coca Cola, Expo comerc (Haribo bonboni).

Za najuspješnije takmičare po kategorijama obezbijeđena su sportska priznaja dok će svi učesnici dobiti diplome i prigodne nagrade koje su obezbijeđene uz pomoć sponzora. Dodjela priznanja i ručak nakon takmičenja organizovaće se u Restoranu Sočica. 

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.