Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Inkluzija kroz sport: Specijalna olimpijada Nikšić organizovala lokalno takmičenje u fudbalu

30776269_10211454700138825_1550670894_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 20.04.2018. u 10:46

Sportsko-rekreativno društvo (SRD) Specijalna olimpijada Nikšić danas je, u sklopu svojih aktivnosti, organizovala lokalno takmičenje u fudbalu.

Kako je podsjetio trener Rašo Dragnić, prije mjesec dana organizovali su lokalno takmičenje u košarci, a danas će izabrati fudbalsku ekipu koja će predstavljati Specijalnu olimpijadu Nikšić na državnom takmičenju.

„U okviru ove manifestacije danas su planirane različite aktivnosti. Radićemo prvo divizione radnje, zatim ćemo raditi glavno takmičenje za djecu Specijalne olimpijade Nikšić, partnera i sportista. To su kombinovani timovi djece sa smetnjama u razvoju, kao i djece iz škola koje predstavljaju njihove partnere. Ekipa futsal tima iz Budve predstaviće se revijalnom utakmicom protiv ekipe Trebjesa iz našeg grada, koja je prva u opštinskoj ligi“, objasnio nam je on na samom početku današnje Olimpijade.

Cilj ove priče je, kako je rekao, da se djeca sa smetnjama u razvoju što intenzivnije uključe u sport.

„Inkluzija kroz sport, to je naš osnovni program. Mi smo dobili sredstva od Ministarstva sporta i  glavni pokrovitelj svega ovoga je to ministarstvo. Za ovu godinu smo dobili pet i po hiljada eura kako bi realizovali sve naše programske aktivnosti. Sljedeća je državno prvenstvo u atletici. Imaćemo i lokalno prvenstvo u atletici, stonom tenisu i niz drugih aktivnosti tokom godine“, najavio je Dragnić dodajući da ovakve manifestacije donose djeci socijalizaciju i druženje.

Miloš Perović, trener i defektolog u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom istakao je da je sama ideja osnivanja i organizovanja ovih sportskih aktivnosti potekla od zaposlenih u Dnevnom centru.

„Mi smo od našeg osnivanja, prije osam godina, učestvovali se našim korisnicima u nacionalnim igrama Specijalne olimpijade Crne Gore. Zaista želimo i trudimo se da uključimo što više korisnika u sport, ne samo korisnika iz Dnevnog centra nego svu djecu sa intelektualnim smetnjama na teritoriji naše opštine“, naveo je Perović dodajući da je to jedna od osnovnih aktivnosti pomenute ustanove.

„Mi provodimo dosta vremena sa njima i jedna od glavnih aktivnosti je sport i njihove, da kažem, mini pripreme koje organizujemo u Dnevnom centru za djecu radeći sa njima, obavljajući određene treninge. Mi smo završili određenu edukaciju u ovoj oblasti i postali smo licencirani treneri Specijalne olimpijade“, zaključio je on.

SRD Specijalna olimpijada Nikšić broji oko 60 članova uključujući djecu sa smetnjama u razvoju, školsku djecu, partnere, volontere i trenere.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić otvorio je regionalni Sajam sporta za opštine Nikšić, Danilovgrad, Plužine i Šavnik, koji se održava u Sportskom centru Nikšić.
Elektroprivreda iz Nikšića ostvarila je pobjedu drugog takmičarskog dana ligaških takmičenja Šahovskog saveza u Herceg Novom.