Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Istorijski dani za crnogorski džudo, Akademik u Ligi šampiona

akademik_2
  • Autor onogost.me
  • 01.12.2016. u 15:34

Nikšićki Džudo klub „Akademik“ ispisaće 17. decembra u Beogradu zlatnu stranicu crnogorskog džudoa. Prvi put jedan džudo  klub iz naše zemlje imaće predstavnika u Ligi šampiona. 

Tim povodom je danas u Hotelu Onogošt organizovana konferencija za novinare, na kojoj su o predstojećem takmičenju govorili čelnici tog kluba, treneri i takmičari od kojih se očekuje da budu na visini zadatka.

Srđan Mrvaljević je jedini član ekipe koji već ima iskustva u ligaškim mečevima

„Ovo je za Akademik sasvim novo takmičenje. Ja sam do sada radio mnogo ligaških mečeva i znam šta nas čeka. Imao sam poziva iz inostranstva da nastupam kao pojačanje, ali odbio sam ih i presrećan sam što ću nastupati za Akademik. Nije u Ligi šampiona presudan individualni kvalitet, a vjerujem da nikšićki džudisti imaju nešto drugio, jako važno. Ostavićemo tog dana srce na strunjači, biti hrabri i vjerujem da će, bez obzira na rezultat, naš klub, Nikšić i Crna Gora biti ponosni“, uvjeren je Srđan Mrvaljević.

Predsjednik kluba, Dragan Pejanović, govoreći o izazaovima koji ih čekaju u novom takmičenju, podsjetio je da je Akademik najbolji crnogorski i jedan od najuspješnijih džudo kolektiva u regionu.

„Naši takmičari su i ove godine osvajači brojnih medalja na najprestižnijim međunarodnim takmičenjima, ali želimo dalje i još uspješnije da se predstavimo. To je najveće takmičenje na starom kontinentu, a uprava Akademika dala je sve da odgovori tako značajnom izazovu. Učešće u Ligi šampiona potvrda je naših zavidnih takmičarskih i organizacionih sposobnosti“, kazao je Pejanović i optimistično najavio pohod na odličje, bez obzira, kako je kazao, što će konkurencija biti paklena .

A šta znači pakleno danas je okupljenima objasnio direktor kluba, Novica Milović.

„Učestvovaće 18 muških i 14 ženskih ekipa, a svi su već do 4. oktobra morali da prijave takmičare, uplate kotizacije i ispune sve svoje obaveze, što dovoljno govori o ozbiljnosti organizatora“, ističe on i dodaje da će se u Beogradu naći 391 takmičar, od čega čak 223 u muškoj konkurenciji.

Za njega je učešće Akademika, kao brenda crnogorskog sporta u posljednje pola vijeka, očekivan epilog nakon svih dosadašnjih uspjeha takmičara tog kluba.

„Nije ovo za nas samo takmičenje, već i istorijski momenat. Iz Crne Gore do sada niko nije učestvovao u Ligi šampiona, a koliko važnom takmičenju je riječ možda najbolje potvrđuje podatak da smo već u avgustu kontaktirali pojačanja iz inostranstva i stvorili tim koji će nas predstavljati, naravno, oslanjajući se, prije svega, na sopstvene snage“, kazao je Milović dodajući da su ih podržali Ministarstvo unutrašnjih poslova, Opština Nikšić, kompanije Bemax, Krupac Mont, City Fitness, Proteiny Si i Paradiso.

Šef Akademikovog stručnog štaba Dragan Šćepanović, smatra da će  ovo biti jedno od najjačih evropskih takmičenja organizovanih u posljednje dvije decenije.

„Ako izuzmemo Srđana Mrvaljevića, naši takmičari nemaju iskustva u ligaškim mečevima i imaćemo najmlađu ekipu, u prosjeku 20-godišnjake. Treba istaći da svi takmičari iz dvije ruske i dvije francuske ekipe, iz Letonije, imaju bar po jednu veliku medalju. Nijesu zanemarljivi ni sastavi Crvene Zvezde i Rekorda iz Srbije, koji su, takođe, pojačani, a vidmo i da su najbolje džudistkinje iz Japana i Francuske angažovane“, kaže Šćepanović, priznajući da će konačan ishod umnogome zavisiti i od sreće u žrijebu i zdravstvenog biltena.

Akademik će u pohod na istorijski plasman voditi Marko Gušić, Vuk Nikčević, Nikola Gardašević, Nikola Gušić, Srđan Mrvaljević, Nebojša Gardašević, Predrag Stanjević i Danilo Pantić, te pojačanja Nateja Danijel iz Rumunije, Mihael Žgank i Adrijan Gomboc iz Slovenije, kao i Marko Bubanja koji je crnogorski takmičar. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.