Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Karate klub Mavaši: Kada se pomaže klincima sve je lakše

dsc_8368_1
Milovan Danilović
  • Autor onogost.me
  • 18.12.2015. u 18:15

Nedovoljno samopouzdaje, smanjena brzina, preciznost i koordinacija samo su neki od problema sa kojima se suočavaju  djeca koja danas sve više vremena provode pred računarom.

Kako bi kod mališana razvili zdrav i uravnotežen život  reprezentativci u karateu, koji su ostavrili zapažene rezultate na državnim, balkanskim i evropskim kupovima  iz Nikšića Nikola Glušac, Aleksandar Ćalić i Nikola Rovčanin osnivanjem omladinskog karate kluba „Mawashi“ odlučili su se da djecu predškolskog i školskog uzrasta u Nikšiću i Tuvtu  uče posebnom obliku samodbrane,  ali i vještinom kojom objedinjuju fizičko, umno i duhovno stanje.

„ Od malena smo u ovom sportu i znamo koliko doprinosi pravilnom razvoju. Činjenica da u Tivtu nije postojala ni jedna škola i klub karatea  bila je dovoljan povod da i djeci u tom dijelu našeg primorja ponudimo mogućnost da se bave karateom.

Nije lako iz Nikšića putovati i na odgovora i profesionalan način održavati treninge, ali kada znamo da smo na taj način djeci u Tivtu ponudili pravi izbor mnogo je lakše izaći na kraj sa svim poteškoćama koje nosi bavljenje ovim poslom“, kazao je jedan od trenera karatea i nasatvnik fizičkog vaspitanja Nikola Rovčanin.

Ideja mladih Nikšićana stigla je na oduševljenje primoraca koji su se rado  odlučili da djecu upišu na karate i tako ih usmjere na jedan od zdravih stilova života. Rovčanin kaže da su i Nikšićani prepoznali značaj bavljenja karateom za njihove mališane iako u gradu pod Trebjesom postoje još dva kluba koja obučavaju djecu ovom borilačkom vještinom.

 „ Nikada nije dosta sportskih klubova koji usmejravaju djecu na pravi put. Mi smo sigurni u svoj rad. Poručujemo svoj djeci da se bave karateom jer je to sport koji prije svega razvija fizičke sposobnosti, kao što su prvilno oblikovanje tijela i razvoj motorike, smirenost i kontrolu pokreta. Karate pozitivno utiče i na ukalnjanje deformiteteta. Zančaj karatea na psihičkom planu je takođe veliki jer djeca postaju stabilnija, samouvjerenija i samostalnija, što je u predškolskom i školskom uzrastu od presudnog značaja za dalji razvoj ličnosti“, naglasio je Rovčanin i pozvao roditelje da svoju djecu usmjere na karate kako bi na pravi način razvijali tijelo i duh.

Iako su od oktobra počeli sa radom planovi i ciljevi Mavaši kluba broji su.

„ Planiramo da od karate škole napravimo i takmičarsku ekipu, kako bi djeca iz našeg klub mogla ravnopravno učestvovati na brojnim takmičenjima koja se održavaju i u našoj zemlji i u zemljama okruženja. Svaki početak je težak, ali mi smo uvjereni da predanim radom i upornošću možemo da postignemo dobre rezultate jer su djeca koja su naši članovi talentovana  i  spremna da uče“, istako je Rovčanin.

 U skorijem preiodu  u klubu „ Mavaši“ radiće se i provjere motoričkih sposobnosti u cilju prevencije tjelesnih deformiteta.

„ Roditelji, odnosno djeca  imaće uvid koje su to njihove fizičke sposobnosti, ali i eventualni  tjelseni deformiteti “, rekao je Rovčanin.  

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Proteklog vikenda održana su dva prvenstva - Prvenstvo za mlađe seniore i Prvenstvo za poletarce. Takmičari džudo kluba Trebjesa i Straševina ostvarili su zapažene rezultate.
Takmičari džudo kluba Trebjesa osvojili su devet medalja na međunarodnom turniru "Trofej Bara".