Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kristijan Bojić – Jedanaestogodišnjak koji vozi karting i sanja Formulu 1

viber_slika3
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 26.01.2016. u 14:25

Sa nepunih pet godina sjeo je u karting. Revijalnom vožnjom otvorio je 2010. godine brdsku auto trku „Glava Zete“. Dosad ima na stotine odvezenih karting trka u kojima je gotovo uvijek na pobjedničkom postolju. Jedanaestogodišnji Nikšićanin, Kristijan Bojić, umjetnik je za volanom.

Učenik šestog razreda Osnovne škole ''Olga Golović'', za razliku od većine djece koja su pojurila za loptama, Kristijan je pojurio za autima. Bolje rečeno, već šest godina juru u njima na karting trkama širom regiona.

Kaže da je prvu trku pogledao sa nepunih pet godina kada se u njemu probudila želja da se i on takmiči.

„Kao manji išao sam sa tatom na auto i karting trke, koje i on voli.  Svidjelo mi se to što su ''trkači'' imali svu prateću opremu i dobra auta. Onda sam otišao kao gledalac da odgledam svoju prvu karting trku i tako je sve počelo“, priča ovaj talenotvani mladi vozač koji je već stigao da zatrpa police peharima, medaljama i diplomama.

„Izdvojio bih da sam ove godine učestvovao na međunarodnom karting takmičenju, koje se vozilo na stazi Auto Komerca, 14. juna prošle godine, đe sam pored dosta jake konkurecije, od osam takmičara, na prvoj trci bio drugi, a na drugoj trci treći, a napravio sam najbolje vrijeme u svojoj klasi“, priča ovaj skromni dječak koji sanja da bude veliki vozač na najvećoj sceni.

Uzori su mu Sena, Šumaher, i motociklista Valentino Rosi, najveća podrška porodica, prije svih otac, Brajan. Priznaje da mu nije lako kad gleda sina kako juris stazama u borbi za pobjedničko postolje, gdje dolazi do velike brzine.

„Onda samo razmišljam da završi trku pa kako bilo, samo da ne izleti, ili ne dođe do nekog kontakta sa drugarima. Ali bogami, bilo je toga ove godine na trci u Beogradu - Ada Huja, đe je Kristijan startovao sa četvrtoga mjesta i odmah u startu se domogao prve pozicije, ali nedovoljno zagrijane gume i malo veća brzina u krivini broj tri su ga izbacile sa staze. Kristijana svi ostavljaju pola kruga, ali on se opet vraća na stazu i svojom fenomenalnom vožnjom i umijećem stiže kolonu i dolazi do pobjedničkoga postolja broj 3. Taj trenutak ću pamtiti dok sam živ“, prisjeća se ponosno Brajan.

Kristijan je praktično jedini crnogorski karting vozač. Nekad je to bio popularan sport, ali sve je manje djece koja se ozbiljno ovim bave , kaže Brajan. U Nikšiću ne postoji staza na kojoj bi trenirao pa se snalaze na razne načine da održe Kristijanov kontinuitet.

„ Što se tiče karting sporta toga kod nas nema već nekoliko godina, a Crna Gora je imala itekako dobre mlade vozače. Nadam se da će od sledece godine krenuti na bolje i da će se održavati karting trke na novoj stazi Barutana, koja je dobila FIA licencu da se mogu organizovati čak i evropska prvenstva. Inače staza je jedna od najboljih u regionu, pa i šire, sigurno“, kaže Brajan.

Zbog svega je Kristijan prinuđen da vozi van zemlje, ali u tome ima dobru podršku.

„Ovom prilikom se Kristijan i ja zahvaljujemo svim našim sponzorima, da se ne naljute sad pojedinačno, koji nas prate već dug niz godina, kao i Opština Nikšić bez kojih ne bismo mogli sigurno učestvovati van granica CG“, ističe Brajan.

Njegovi i Kristijanovi planovi za naerdnu godinu prilično su veliki, pa je Brajan sinu već kupio novu šasiju Swiss Hutles i Inter Pid, kao i dva nova motora za sledeću godinu.

„ Oprobaću se u većoj klasi, a voziću u svoju koju smo skoro probali i prezadovoljni smo. Što se tiče planova za budućnost ostaću i dalje u karting trkama, učestvovaću u Šampionatu Crne Gore, a dalje ću voziti van granica CG, u Srbiji i BIH, sve dok ne napunim dovoljno godina kada ću se sigurno oprobati i u auto trkama kod nas i šire. Ako bude imalo sredstava zašto da i ne oprobam Formulu 1“, završava kroz osmjeh Kristijan.
 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Na Otvorenom karate Kupu Crne Gore za djecu, kadete, juniore i seniore karatisti kluba Šampion osvojili su osam medalja.