Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:22
5.1.2019.

Mijušković: Upliv psihologije u sport je i te kako potreban

Sve se više odstupa od tradicionalnog stava da je potrebno samo razvijati tijelo i da je to dovoljno kako bi se ostvarili zapaženi rezultati, kao i da savremeni sport karakteriše sve veći upliv profesionalizma i nauke , a da su psiholozi postali značajne spone u razvoju sporta, kazao je u intervju za agenciju MINA sportski psiholog i naš sugrađanin Nikola Mijušković.


On je istakao da je konkurencije dovela do toga da se traže načini kako se izboriti sa sobom i drugima, a jedno od prvih rješenja za to je upravo sportska psihologija.

“Što se tiče Crne Gore, bez obzira na mentalitetske specifičnosti, upliv psihologije je i te kako potreban. Neophodno je uticati na radnu etiku naših sportista, motivisati ih i rasterećivati od različitih strahova i barijera”, kazao je Mijušković.

Mijušković  smatra da psiholog svoju primjenu nalazi u svim fazama sportskog procesa.

“Ukoliko bih morao da odaberem, vjerujem da je upliv psihologije najdragocjeniji u mlađim kategorijama, dok se gradi ispravna sportska kultura i rezoni koje će pratiti takve sportiste tokom njihove cijele karijere”, kazao je Mijušković.

Komentarišući razliku između motivacije i inspiracije, on navodi da je inspiracija vezana za trenutak, dok je motivacija trajniji process, i da je prema njegovom mišljenju otpornija na spoljašnje faktore.

 “Sada već, klubovi ne mogu priuštiti sebi takav luksuz, već se traži specifičan upliv svake struke ponaosob, što znači potpunu fokusiranost različitih profesija na svoj dio posla. Ono što bih takođe želio napomenuti, jeste da je jedna vrsta mita da svaki ozbiljan klub ima svog psihologa. Veliki broj njih zaista ima, ali postoji i značajan broj onih koji oskudijevaju u toj potrebi”, rekao je Mijušković.

Mijušković ističe i da je na ovim prostorima izuzetno mali broj klubova koji imaju sportskog psihologa, kao i da ne očekuje da će uskoro postati dio stručnih štabova nacionalnih selekcija, makar kada je Crna Gora u pitanju.

On je istakao da sportska psihologija posmatra svakog čovjeka kao jedinstven skup osobina, temperamenta, karaktera.

“Prema tome, odabir tehnika se prilagođava osobenostima klijenta. Pored motivisanja i rada na ispravnoj sportskoj kulturi, sportska psihologija uključuje i vježbe koncentracije, tehnike opuštanja, vizuelizaciju. Važan dio rada sportskog psihologa jeste rad na razbijanju predrasuda, strahova od poraza i neuspjeha”, rekao je Mijušković.

On smatra da su veoma zahtijevne, ali i korisne, grupne debate, predavanja, na kojima se razmjenjuju mišljenja i iskustva.

“Bez dileme, sportski psiholog je jednako potreban i u pojedinačnim i u kolektivnim sportovima. Kada je riječ o pojedinačnim sportovima, psiholog je podrška sportisti u dostizanju njegovih limita, dok je u kolektivnim psiholog osnovna potpora u izgradnji idealnog tima”, kazao je Mijušković.

Ostale vijesti iz kategorije