Na Fakultetu za sport počeo projekat „EPA – SIYP“

fax1
Fakultet za sport i fizičko vaspitanje
  • Autor onogost.me
  • 23.04.2018. u 11:30

Crnogorska sportska akademija (CSA) u saradnji sa nikšićkim Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje otpočela je sa realizacijom projekta „EPA – SIYP“ kako bi utvrdili efekte tjelesnog vježbanja na inkluziju mladih.

Tokom projekta biće urađen i trenutni presjek stanja kada je u pitanju uključenost mladih osoba u sistematskim tjelesnim aktivnostima, putem međunarodnog standardizovanog IPAQ upitnika.

Na čelu projekta nalaze se predsjednik CSA, prof. dr Duško Bjelica, i dekan Fakulteta za sport, doc. dr Stevo Popović, sa saradnicama u nastavi, mr Marinom Vukotić i Goricom Zorić.

“U projektu, koji traje dva mjeseca, učestvuje 60 mladih osoba uzrasta od 18 do 26 godina. Ispitanici će biti podijeljeni u tri grupe – jedna će trenirati, druga će imati organizovana druženja, dok je treća grupa kontrolna”, objasnila je Vukotić.

Ona je istakla da će se na taj način dobiti relevantni podaci koji će pokazati u kojoj mjeri tjelesna aktivnost može uticati na inkluziju mladih.

„Očekivani rezultati projekta se ogledaju, prije svega, u prepoznavanju neaktivnog stila života mladih osoba i uvođenju adekvatnih mjera koje bi dovele do poboljšanja istog, kao i utvrđivanje efekta tjelesne aktivnosti kod mladih kada su u pitanju društvena umreženost i podrška, usamljenost i društvena izolacija, kvalitet društvenih odnosa, društvene mogućnosti, kao i podizanje svijesti kada je fizička ativnost u pitanju“, kazala je Vukotić.

Projekat je odobren i finansiran od strane Ministarstva sporta.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na 14. Međunarodnom memorijalnom džudo turniru "Dr Šćepan Simanić" koji je održan juče u Podgorici, a na kojem je učestvovalo oko 370 takmičara iz 27 klubova iz Crne Gore i okruženja, takmičari Džudo kluba Trebjesa postigli su izvanredne rezultate osvojivši 19 medalja.
Na 13. Internacionalnom karate turniru "Trofej Bara" koji je okupio više od 750 takmičara iz pet država, učešće su uzeli takmičari Karate kluba "Šampion".