Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na Fakultetu za sport počeo projekat „EPA – SIYP“

fax1
Fakultet za sport i fizičko vaspitanje
  • Autor onogost.me
  • 23.04.2018. u 11:30

Crnogorska sportska akademija (CSA) u saradnji sa nikšićkim Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje otpočela je sa realizacijom projekta „EPA – SIYP“ kako bi utvrdili efekte tjelesnog vježbanja na inkluziju mladih.

Tokom projekta biće urađen i trenutni presjek stanja kada je u pitanju uključenost mladih osoba u sistematskim tjelesnim aktivnostima, putem međunarodnog standardizovanog IPAQ upitnika.

Na čelu projekta nalaze se predsjednik CSA, prof. dr Duško Bjelica, i dekan Fakulteta za sport, doc. dr Stevo Popović, sa saradnicama u nastavi, mr Marinom Vukotić i Goricom Zorić.

“U projektu, koji traje dva mjeseca, učestvuje 60 mladih osoba uzrasta od 18 do 26 godina. Ispitanici će biti podijeljeni u tri grupe – jedna će trenirati, druga će imati organizovana druženja, dok je treća grupa kontrolna”, objasnila je Vukotić.

Ona je istakla da će se na taj način dobiti relevantni podaci koji će pokazati u kojoj mjeri tjelesna aktivnost može uticati na inkluziju mladih.

„Očekivani rezultati projekta se ogledaju, prije svega, u prepoznavanju neaktivnog stila života mladih osoba i uvođenju adekvatnih mjera koje bi dovele do poboljšanja istog, kao i utvrđivanje efekta tjelesne aktivnosti kod mladih kada su u pitanju društvena umreženost i podrška, usamljenost i društvena izolacija, kvalitet društvenih odnosa, društvene mogućnosti, kao i podizanje svijesti kada je fizička ativnost u pitanju“, kazala je Vukotić.

Projekat je odobren i finansiran od strane Ministarstva sporta.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.