Autor: onogost.me
Foto: UCG
19:52
4.3.2020.

Naučna baza obogaćena testiranjem 537 sportista iz sedam sportova

Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore su svoju bogatu bazu podataka u ovoj godini proširili sa novih 30 antropometrijskih mjerenja u kojima je učestvovalo ukupno 537 sportista, od čega 462 u muškoj i 75 u ženskoj konkurenciji.


"Mjerenja su realizovana sa sportistima iz 23 kluba i reprezentativcima sedam nacionalnih selekcija iz sedam različitih sportova: fudbal, futsal, košarka, odbojka, vaterpolo, rukomet i karate. U Crnoj Gori, mjerenjima su podvrgnuti sportisti iz 11 klubova i reprezentacija, a u inostranstvu iz 19 klubova i reprezentacija", naveo je prof. dr Duško Bjelica koji je i realizovao mjerenja sa svojim saradnicima.

On je podsjetio da su profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore u prethodnih par godina realizovali ukupno 155 antropometrijskih mjerenja i izmjerili ukupno 2434 sportista iz 11 različitih sportova.

"Ova testiranja daju egzaktne pokazatelje morfoloških indikatora. Od vitalnog je i esencijalnog značaja pratiti i primjenjivati dostignuća savremenih sportskih nauka jer je dijagnostika u sportu postala neophodna. Od poznavanja strukture pojedinih morfoloških karakteristika kao i njihovog razvoja, zavisi racionalno i efikasno upravljanje procesima sportskog treninga", saopštio je profesor Bjelica. 

Kompletna mjerenja su realizovana bioelektričnom impedansom, brzom neinvazivnom metodom na osnovu koje se dobijaju podaci o tjelesnom sastavu ispitanika. Osim bioelektrične impedanse, sportistima su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela. 

U ovogodišnjim mjerenjima, pored profesora Bjelice, sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, učestvovali su i doc dr Danilo Bojanić, dr Jovan Gardašević, doc dr Milovan Ljubojević i dr Ivan Vasiljević. Oni će nastaviti sa antropometrijskim mjerenjima i proširivanjem naučne baze podataka koja će služiti kao osnova za brojna istraživanja, već u tekućem mjesecu. 

Ostale vijesti iz kategorije