Održan Biciklistički dan u Plužinama

20987958_1459520814124658_149529910_n
BK Perun
  • Autor onogost.me
  • 21.08.2017. u 10:07

Biciklistički dan u Plužinama - tradicionalna manifestacija koju organizuje Biciklistički klub Perun iz Nikšića, a koja, pored promocije biciklizma i sportskih vrijednosti, promoviše i korišćenje bicikla kao ekološkog prevoznog sredstva, održana je juče.

Cilj takmičenja na poligonu, kako navodi Ana Petrović Njegoš ispred Biciklističkog kluba Perun, je podsticanje najmlađih da se bave sportom, da steknu naviku vožnje bicikla kao i da osjete takmičarski duh i radost koji za sobom nose sportski tereni. Za one malo starije, ipak, vožnja kroz Plužine bila je nešto zahtjevnija i duža, jer je trebalo pokazati i fizičku spremnost i dobru kondiciju.

„Da planinski biciklizam, pored toga što je olimpijski sport, predstavlja vrlo atraktivan vid rekreacije i turistički proizvod pokazuju turisti koji učestvuju na ovom događaju. Ranijih godina imali smo učesnike iz inostranstva, a na ovom takmičenju pažnju su privukli gosti sa primorja tačnije Budve, koji odmor provode u Plužinama. Djevojčice Teodora i Marija Gracun oduševljene okolinom i planinama koje okružuju Plužine, svoj odmor koji provode sa bakom i djedom upotpunile su osvajajući i sportska priznaja u biciklizmu. Još jednom planinski biciklizam pokazuje da može postati turistički proizvod broj jedan u planinskoj zemlji kao što je naša“, zadovoljno navodi Petrović Njegoš.

Prvo mjesto na poligonskom takmičenju zauzela je Jovana Jovović, druga je bila Marija Gracun, a treća Lara Glomazić. U kategoriji pionirki prva tri mjesta pripala su Vladani Bakrač, Jovani Nikčević i Teodori Gracun, dok su kod pionira najuspješniji bili Stefan Ćalasan, koji je zauzeo prvo mjesto, Luka Glomazić, koji je bio drugi, i Mladen Krunić, kome je pripalo treće mjesto. Vladimir Jovović bio je prvi u kategoriji hoby sport, dok je Radulu Ceroviću pripalo drugo mjesto. Među starijim pionirima najuspješniji je bio Nemanja Krunić, a Đorđije Cerović je zauzeo drugo mjesto. Kod dječaka najbrži i najuspješniji na poligonu bio je Saša Grgur, dok je najmlađi učesnik takmičenja bila trogodišnja Lena Glomazić.

Bicikl se svrstava među pedeset najboljih izuma čovječanstva zbog svoje jednostavnosti i funkcionalnosti, a, kako navodi Petrović Njegoš, po nekim procjenama, već ima više od dve milijarde bicikala u upotrebi širom svijeta.

„Preko 50 odsto ljudske populacije zna kako da vozi bicikl. Korištenje bicikla od najmlađe dobi razvija osjećaj za ravnotežu i motoriku, te podstiče spretnost, a do pete godine života sva djeca mogu voziti bicikl. Nama u BK Perun, cilj je promovisati bicikl kao sportski rekvizit i alternativno prevozno sredstvo koje ne zagađuje životnu sredinu, a vremenom djeca će steći naviku voziti, samo je bitno predstaviti vožnju na biciklu kao doživljaj koji im omogućava da stignu brže na odredište nego da pješače. Djeca uče vrlo brzo, uz nekoliko jednostavnih koraka i puno ohrabrenja, većina djece može naučiti voziti dječji bicikl za manje od sat vremena“, podsjeća ona.

Manifestacija je organizovana uz podršku Opštine Plužine, Regionalnog parka Piva i firme Okov.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Golbal klub Nikšić nastupiće sjutra na međunarodnom turniru u Sarajevu, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta (POK).
Na 43. Karate kupu "Oslobođenje Podgorice", na kome je učestvovalo 750 takmičara iz šest zemalja, takmičari KK "Šampion" pokazali su zavidnu formu osvojivši ukupno 10 medalja - pet zlatnih i pet bronzanih.