Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Održana manifestacija ”Biciklistički dan u Plužinama”

piva1
BK Perun
  • Autor onogost.me
  • 02.08.2016. u 10:04

Pod pokroviteljstvom firme Okov i uz podršku Opštine Plužine, Biciklistički klub Perun из Nikšićа i Regionalni park prirode ''Piva'' realizovali su juče projekat ''Biciklistički dan u Plužinama''.

Ova tradicionalna manifestacija, pored isticanja biciklizma i sportskih vrijednosti, promoviše i korišćenje bicikla kao ekološkog prevoznog sredstva koje ne zagađuje životnu sredinu.

Cilj ovogodišnjeg događaja bio je promovisanje niskokarbonskog turizma.

”Opština Plužine jedna je od glavnih destinacija cikloturista koji se nalaze na putovanju kroz Crnu Goru. Razlog je Pivsko jezero, odnosno atraktivnost i kondiciono fizička zahtjevnost dionice Plužine –Trsa –Durmitor (i nazad). Naravno, i veliki broj sela koje povezuju makadamski putevi sa glavnim magistralnim putem,ato je upravo ono čemu teže biciklisti.Otkrivanje novih destinacija putevima koje ne upotrebljavaju previše korisnici automobila. Niskokarbonski turizam ili jednostavnije zeleni,održivi,ekoturizam ima za cilj smanjenje emisije štetnih gasova odnosno smanjenje štetnog uticaja turizma na životnu sredinu. Biciklisti se uklapaju u potpunosti u novu razvojnu granu turizma”, kažu iz BK Perun.

Biciklistički turizam je takva vrsta turizma koju turistički poznavaoci popularno zovu meki turizam ili prirodni bliski turizam.

”Temelji se na očuvanoj prirodnoj okolini, kulturno-istorijskoj baštini i visokom stepenu ekološke svijesti. Glavni motivi biciklističkih turista su težnja za zdravim životom i boravkom u prirodi, zatim rekreacija, odmor i mentalna relaksacija, a prije svega visok stepen ekološke svijesti”, dodaju organizatori.

Novina ovogodišnje manifestacije je uključivanje djece predškolskog uzrasta. Organizatori su osmislili takmičenje na poligonu za najmlađe na biciklima sa pomoćnim točkovima

”Odazvao se veliki broj djece koja su pokazala svoje prve vještine vožnje bicikla. Nije izostao sportski duh pa je bodrenje najmlađima stizalo i od velikog broja turista koji su se našli u Plužinama”, navodi se.

Nakon poligon takmičenja i rekreativne vožnje kroz Plužine u dužini od dva kilometra, organozovano je i tradicionalno takmičenje na stazi dugoj jedan kilometar u kategorijama: pioniri do 12 godina, pioniri do 15 goina, Hoby fun do 18 godina, Hoby sport preko 18 godina i kategorija Hoby fun žene.

Inicijativa je zasnovana na potebama društva da se kroz konkretne akcije da doprinos očuvanju životne sredine i prepoznata je i podržana od UNDP-a u Crnoj Gori kroz projekat ”Smanji svoj karbonski otisak” i NVO Green Home kroz program ”Za svako dobro” crnogorskog Telekoma.

Događaj su podržali: doo Ravno, prodavnica sportske opreme Olimpik, Eko kamp Grab, Rafting kamp Modra Rijeka, Kolibe Bogetići, SRD Škola slatkiša, Coca Cola, Expo comerc (Haribo bomboni).

U restoranu Sočica organizovano je druženje, a za najuspješnije takmičare po kategorijama dodijeljena su sportska priznaja. Svi učesnici dobili su diplome i vrijedne nagrade koje su obezbijeđene uz pomoć sponzora .

Nikola Cicmil ispred opštine Plužine. Marija Glomazic Bakrač ispred Regionalnog parka prirode ”Piva” i Milica Mihaljević ispred NVO Gren Home imali su samo riječi hvale za dobro organizovan događaj.

Ana Petrović Njegoš ispred Biciklstičkog kluba Perun nije krila oduševljenje velikim odzivom.

”Iznenađenje je da smo imali preko 60 biciklista uključujući rekreativnu vožnju i takmičarski dio juče u Plužinama”, rekla je ona.

Rezultati:

Poligon takmičenje – djevojčice

1. Jovana Jovović

2. Nađa Grubač

3. Vasilisa Simunović

3. Nikolina Grubač

4. Staša Vešković

5. Irena Pervanović

6. Lena Glomazić

7. Lara Glomazić

8. Helena Bakrač

9. Teodora Dubljević

10. Sara Grgur

Poligon takmičenje – dječaci

1. Saša Grubač

2. Đorđije Pervanović

3. Lazar Bajović

4. Vasilije Bajović

5. Pavle Bajović

6. Bogdan Ćalasan

7. Matija Dubljević

8. Boris Adžić

Hoby Fun – žene

1. Iva Blagojević

2. Nevena Vojinović

3. Dijana Vuković

4. Vladana Bakrač

Pioniri – do 12 godina

1. Šimun Damjan

2. Simunović Strahinja

3. Ćalasan Stefan

4. Bajagić Dejan

5. Luka Glomazić

6. Milan Doderović

7. Mladen Krunić

Pioniri – do 15 godina

1. Miloš Marković

2. Dalibor Škiljević

3. Nebojša Mitrić

4. Đorđije Cerović

Hoby Fun – do 18 godina

1. Stefan Šimun

2. Božidar Dondić

3. Vuković Marković

Hoby Sport

1. Miloš Vračar 

2. Željko Škiljević

3. Radule Cerović 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičari džudo kluba Trebjesa osvojili su devet medalja na međunarodnom turniru "Trofej Bara".
Na Evropskom juniorskom kupu koji je juče održan u Rijeci, Andrijana Šutović, takmičarka Džudo kluba Straševina, osvojila je bronzanu medalju.