Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Predstavljamo Školicu sporta “Talenat”

naslovna
ŠS Talenat
  • Autor onogost.me
  • 17.10.2015. u 13:57

Danas smo svjedoci poražavajuće činjenice da sve manji broj djece svoju zanimaciju nalazi u svojim dvorištima i na obližnjim igralištima..

Umjesto na poligonima za sport ili u gradskim parkovima, odrastaju uz kompjuterske igrice i televiziju, provodeći previše vremena u zatvorenim prostorijama, što negativno utiče na njihov psiho-fizički razvoj. U našem gradu, već nekoliko godina radi školica sporta “Talenat”, koja za cilj ima da pozitivno utiče na motorički, mentalni i biološki razvoj kod naših najmlađih sugrađana.  

Četvoročlana ekipa koju čine  tri profesora fizičke kulture Ivana Nenezić, Novica Gardaševic i Boris Janjić kao i student Fakulteta fizičke kulture Nikola Todorović, koji je od skoro član tima, ispunjavaju veoma zahtjevan i bogat program rada sa djecom uzrasta od četiri do deset godina.

Djeca se u okviru aktivnosti sportske školice, obučavaju u raznim elementima sportskih disciplina. Program škole obuhvataju bazične sportske discipline atletika, gimnastika i plivanje, zatim sportske igre fudbal, košarka, rukomet, odbojka, tenis, badminton, kao i borilački sportovi karate i džudo. Uz pomenute sadržaje za djecu se tokom godine organizuju i  škola skijanja, korektivni pregled, izleti u prirodi, posjete sportskim klubovima, kao i organizovanje raznih takmičenja, zabava i maskenbala.

Da se ozbilno pristupa u radu sa djecom i da se ništa ne prepušta slučaju dokaz je način rada na koji škola funkcioniše i odnos koji profesori imaju sa djecom.

“Kompletan rad u okviru sportske školice zasnovan je na naučno utemeljenim metodama i principima koje su široko prihvaćene, što uz adekvatno rukovodstvo trenera doprinosi harmoničnom razvoju djece. Svako djete u sportskoj školici ima svoj lični karton u koji se unose podaci sa antropometrijskih mjerenja, testiranja motoričkih sposobnosti, praćenja uspješnosti u savladavanju tehnike pojedinih sportskih disciplina kao i rezultata pregleda pravilnog držanja tijela. Podaci o svim mjerenjima i testiranjima biće dostupni djeci i roditeljima, a radiće se dva puta godišnje, početkom i krajem godišnjeg ciklusa. Na osnovu podataka sadržanih u ličnom kartonu, nakon završetka treniranja u sportskoj školici, u saradnji sa roditeljima upućujemo djecu u sportske klubove, u skladu sa njihovim telentom prikazanim u školici”, navodi Boris Janjić, koji je i osnivač školice.

Bogat program škole upotpunili su brojni izleti u prirodi gdje su se djeca upoznala sa značajem boravka u prirodi, orjentacijom i planinarenjem, a sve kroz igru i druženje. Za vrijeme zimskog raspusta organizovane su i uspješno realizovane škole skijanja na Kruševicama, uz obezbjeđenu skijašku opremu,  skijaško osiguranje, diplome, fotografije, a sve uz stručan rad i pedagoški pristup. Za vrijeme ljetnjeg raspusta organizuje se redovno škola plivanja na jezeru Krupac uz veliko interesovanje djece uz obezbjeđene rekvizite. U planu je da se u skorijoj budućnosti realizuje škola plivanja tokom cijele godine, po završetku radova, na bazenu SRC Nikšić,.

U školici nastoje da se ne zadrže samo na formalnom  dijelu rada, već su u program uključene i posjete raznim sportskim udruženjima u našem gradu, što za djecu predstavlja posebno zadovoljstvo.

” Tokom svog rada trudili smo se da posjetimo što veći broj klubova u raznim sportskim disciplinama. Obišli smo sa djecom Fudbalski klub “Sutjeska”, Džudo klub “Akademik”, Karate klub “Onogošt”, Rukometni klub “Čelik”, Košarkaški klub “Sutjeska”, Teniski klub “Nikšić”, Klulturno kreativni centar “Akord” i druga udruženja. Zahvaljujući lijepoj saradnji, veliki broj djece je nastavio svoj sportski put u nekim od pomenutih klubova”, naveo je Janjić.

Nema sumnje da je pravi izbor za roditelje u našem gradu, da svoju djecu upišu u školice sporta, gdje ona mogu da uz zabavu i druženje pozitivno doprinesu svom razvoju i eliminišu negativne uzroke odrastanja, koji su sve prisutniji i gdje je značaj prije svega fizičkom razvoju djece, sveden na minimum.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Proteklog vikenda održana su dva prvenstva - Prvenstvo za mlađe seniore i Prvenstvo za poletarce. Takmičari džudo kluba Trebjesa i Straševina ostvarili su zapažene rezultate.
Takmičari džudo kluba Trebjesa osvojili su devet medalja na međunarodnom turniru "Trofej Bara".