Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ragbi klub Nikšić: Šampioni sa ledine

naslovna
Branko Čupić, Miloš Zvicer
  • Autor onogost.me
  • 17.09.2015. u 19:04

U septembru 2013. godine u Nikšiću je osnovan najmlađi sportski klub u našem gradu, ragbi klub Nikšić. Najviše zahvaljujući Dimitriju Čvoroviću.

Za dvije godine postojanja, u prvoj zvanično odigranoj ragbi sezoni u Crnoj Gori, pod vođstvom trenera Bata Jovića, uspjeli su da osvoje prvo mjesto, i na taj način uđu u istoriju crnogorskog ragbija kao prvi šampioni.

Sport koji u svijetu zvanično postoji  od  1871. kada je osnovan Engleski ragbi savez, na ovim prostorima se “probio” tek prije nekolike godine. Osnivačka skupština Ragbi saveza Crne Gore održana je sredinom septembra 2013., a za predsjednika je izabran Australijanac Beket Taker jedan od osnivača kluba u Tivtu. Grubi ekipni sport sa ovalnom loptom, polako ali sigurno počinju prihvatatati Crnogorci. Arsenal iz Tivta, Lovćen sa Cetinja, Mornar iz Bara i Nikšić koji su učesnici prvog šampionata, uz podgoričku Budućnost čine za sada pet timova u našoj državi. U planu je osnivanje klubova u Herceg Novom i Kolašinu.

Prvi ragbi meč odigran u Nikšiću, je bio prijateljskog karaktera. Tivatski Arsenal, podpomognut sa igračima iz Podgorice i Kotora, dočekali su Beogradski Partizan, 6. oktobra 2013. na terenu OFK ”Nikšić”. Gosti su ubjedljivo slavili rezultatom 43:19, u veoma zanimljivoj atmosferi, gdje su gosti imali i mnogo brojniju podršku sa tribina. Pravi praznik sporta, za naš grad i ragbi, ipak je bio 24. maj 2015. kada je odigran prvi i jedini do sada zvanični ragbi meč u Nikšiću. Oko 300 gledalaca se okupilo na stadionu “Čelika” da isprati finale prvog zvaničnog šampionata u ragbiju, i podrži “Lavove”, kako inače zovu ragbiste Nikšića.  Domaći igrači su u tom meču bili kvalitetniji i borbeniji rival, u kojem su pobijedili rezultatom 20:13. Tog lijepog majskog dana u pravom sportskom ambijentu proslavljena je prva titula za najmlađi sportski kolektiv u gradu.

Krajem avgusta okupili su se nikšićki ragbisti, poslije zaslužene  ljetnje pauze, i uveliko se pripremaju za narednu sezonu, koja počinje u oktobru. Osokoljeni titulom iz prošle sezone, rade punom parom, vjerujući da uz malo sreće mogu ostvariti isti rezultat kao lani. Dokaz da se radi o jakom kolektivu, sa kvalitetnim pojedincima, pored titule, jeste i činjenica da okosnicu reprezentacije Crne Gore čine članovi RK Nikšić, ukupno sedmorica.

Šampiona države sleduje ove sezone i takmičenje u regionalnoj ligi, sa najačim timovima iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. “Svi uslovi su ispunjeni  da se nađemo među najačim timovima u regiji, osim finansijskih. Ukoliko bi uspjeli da obezbijedimo i najminimalnija finansijska sredstva stekli bi uslove da igramo ligu sa Čelikom iz Zenice, Crvenom Zvezdom, Partizanom i drugima”, apeluju iz kluba.

Do sada se nisu mogli pohvaliti nekom ozbiljnijom pomoći, posebno od ljudi iz Nikšića.

“Za ove dvije godine imali smo samo jednog sponzora, koji nam je obezbijedio dresove, i to je sve od  pomoći što smo dobili. Sve ostalo smo obezbjeđivali od sopstvenih sredstava. I kada smo bili domaćini na Zlatici, ili kada smo išli na gostovanja, morali smo sami da se snalazimo za sve. Jedino što nam je omogućeno, jesu treninzi u teretani, u Sportskom centru”, navodi Kankaraš, prvotimac RK Nikšić. Kuriozitet za ove momke je svakako podatak da su prvaci, iako su ubjedljivo u najlošijoj finansijskoj situaciji od svih klubova u Crnoj Gori.

Svi igrači veliku ljubav ulažu u ovaj sport i klub, tako da i pored svakodnevnih poslova koje rade uspijevaju da odvoje vremena za treninge i takmičenja. Među igračima ima raznih zanimanja, konobara, radnika, studenata, dok je kapiten ekipe Boris Mijušković, diplomirani ekonomista. Ne smeta im ni što nemaju trenutno ni adekvatan teren za trening, dok lopte i ostalu opremu sami obezbjeđuju, ali najavljuju da će Nikšić i ubuduće biti ponosan na svoje ragbiste, i da je ovo tek prva titula za RK Nikšić.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Proteklog vikenda održana su dva prvenstva - Prvenstvo za mlađe seniore i Prvenstvo za poletarce. Takmičari džudo kluba Trebjesa i Straševina ostvarili su zapažene rezultate.
Takmičari džudo kluba Trebjesa osvojili su devet medalja na međunarodnom turniru "Trofej Bara".