Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Sportsko penjanje: Disciplina za odvažne

penjanje
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 27.06.2016. u 07:02

U gradu mogućnosti i sportskog duha, ali u skromnim uslovima i nadom u bolje dane, nastao je i opstao Klub za sportsko penjanje. 

Dvadesetšestogodišnji Milimir Cerović jedan od malobrojnih koji njeguje i čuva disciplinu koju su u grad pod Trebjesom 1995. godine donijeli Đorđije Vujičić i Dušan Vujić.

Klub već mjesec dana radi kao sekcija u Sportsko-rekreativnom društvu “Javorak”, a Milimir je predsjednik i trener.

Kako objašnjava za portal Onogošt, sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a karakteriše je slobodno savladavanje penjačkih smjerova bez korištenja tehničke opreme za napredovanje, već se oprema koristi za spriječavanje eventualnih padova.

“Sa svojih 11 godina vidio sam na Domu revolucije momke koji se penju na stijenu što me je privuklo i odlučio sam da se i ja oprobam u tome. U tom trenutku ovim sportom se bavilo svega pet- šest ljudi, ali me to nije obeshrabrilo, već dalo podsticaj da nastavim i uspijem”, ističe on.

Da je zaista tako, svjedoče brojne medalje koje je osvojio, među kojima je svakako najznačajnija zlatna medalja, iz 2005. godine kada je bio državni prvak Srbije i Crne Gore u ukupnom plasmanu u svojoj kategoriji, a osvojio je i srebro na Balkanskom takmičenju 2007. godine.

“Od 2008. godine bavim se ovim sportom samo rekreativno, a prešao sam i na alpinizam, koji je ekstremniji vid, jer postoji mogućnost povrede. Takođe, pripravnik sam u Gorskoj službi spašavanja, ali mi je, svakako, jedno od dražih, mjesto trenera u Klubu za sportsko penjanje gdjesam već četiri godine,” rekao je Cerović.

Dodaje da se ova disciplina razvila 80-ih godina prošlog vijeka. Postoje tri vrste penjanja, a to su: na suvoj stijeni, na ledu i miksovano. Kada su u pitanju mogućnosti za treniranje u našem gradu, Milimir naglašava da postoji više mjesta za ovaj vid sporta.

“Postoji stijena na Domu revolucije, Sportskom centru, a tu su i prirodne stijene, od kojih je najbliža u Poviji, a Crna Gora je idealna za ovaj vid sporta zbog svog reljefa. Mi, takođe, planiramo da u novom planinarskom domu napravimo stijenu, čime ćemo, nadam se, privući nove članove, ali je jedna od prepreka činjenica da više od tri godine čekamo na predaju doma”, poručio je Cerović.

Ističe da klub broji 30-ak članova, uzrasta od 12 do 24 godine, a iako se ovaj sport povezuje za muškarce, ne zaostaju ni pripadnice nježnijeg pola.

“Nadamo se da će u budućnosti biti više onih koji će se zainteresovati za penjanje. Mi planiramo u budućnosti više izlazaka u prirodu, kao i ljetnje škole, ali bi sve ovo bilo lakše uz pomoć sponzora koji bi znali da prepoznaju prednosti bavljenja Sportskim penjanjem”, zaključio je Cerović i pozvao kako sponzore, tako i sve kojima je ovaj sport primamljiv, da se priključe klubu u nadi da če na sljedećim Olimpijskim igrama Crna Gora imati svog predstavnika i na ovom polju.

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Na platou Gradske kuće sportskom manifestacijom pod pokroviteljstvom Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) obilježen je 23. jun, Dan olimpizma.
Crnogorski savez sportske rekreacije “Sport za sve” organizovao je rekreativni višeboj, masovnu manifestaciju koja je proteklog vikenda u Sutomoru okupila 216 rekreativaca iz svih krajeva Crne Gore.