Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

SRK Nikšić: Poribljavanje Krupca, Slanog i Liverovićkog jezera u narednim danima

1
Branko Čupić
  • Autor onogost.me
  • 19.04.2018. u 10:06

Na jezerima Krupac, Slano i Liverovići, ovih dana će biti izvršeno poribljavanje, tako da će to biti po prvi put u zadnjih deset godina da se sva tri jezera poribe u jednoj sezoni, kazao je predsjednik Skupštine SRK Nikšić, Miladin Goranović na današnjoj konferenciji koja je organizovana u prostorijama ovog kluba.

On je istakao da do sada nije došlo do poribljavanja zbog visokog vodostaja, čije se opadanje očekuje u narednim danima.

“Obaviješteni smo od Božidara Krsmanovića, vlasnika ribnjaka u Rastovcu, da trenutno nema ribe propisane veličine i težine, tako da će prispjeti do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca. U sklopu toga čekaju se i procedure za poribljavanje koje su obavezne, po novom Zakonu o slatkovodnom ribarstvu”, naveo je Goranović.

Prošle godine je, prema riječima sekretara kluba Vlajka Simovića, zbog nedostatka finansijskih sredstava poribljeno samo Slano jezero sa 1.000 kg kalifornijske pastrmke, kao i rijeka Zeta sa mlađu kalifornijske pastrmke.

“Ove godine izglasan je novi Zakon o slatkovodnom ribarstvu pa je u obavezi Elektroprivreda da učestvuje sa 60 odsto u poribljavanju, 15 odsto lokalna samouprava, 15 odsto Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i 10 odsto korisnik ribnog fonda, u ovom slučaju SRK Nikšić”, naveo je Simović.

 Goranović je naglasio i da je pojačan rad na zaštiti i čuvanju jezera od strane ribočuvarske službe i Komisije za zaštitu i čuvanje u koju je uključeno 30 volontera, a ove godine je podneseno i pet krivičnih prijava protiv krivolovaca.

Propisan je Protokol o saradnji sa NP Skadarsko jezero, kao i sa klubovima Trebinja i Bileće, a pohvaljena je i saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, sektorom ribarstva, kao i sa lokalnom samoupravom.

U sklopu kluba formirana je Komisija koja radi na projektu turističke valorizacije potencijala Grahovskog jezera gdje će biti organizovan šaranski revir, a predviđena je i škola ribolova kojom bi bili podstaknuti mladi da se bave ovom sportskom disciplinom.

“Klub će učestvovati na svim takmičenjima discipline udicom na plovak, a od ove godine imamo novu disciplinu – lov na šarana, gdje će klub, takođe, imati svoje predstavnike. Sva državna takmičenja za sportsko-ribolovni klub su obavezna”, zaključio je Goranović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.