Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Učešće Sutjeske u ABA ligi obilježilo sportsku klupsku godinu

vranjes3
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 01.01.2016. u 14:27

Nikšićki klubovi u kolektivnim sportovima nijesu imali uspjeha kao njihove kolege u pojedinačnim sportovima u prethodnoj godini. Međutim, zahvaljujući učešću KK Sutjeske u ABA ligi sportski život u Nikšiću je izgledao nešto drugačije nego prethodnih godina.

Fudbal

Fudbaleri Sutjeske su poslije dvije uzastopne titule, osvojili drugo mjesto u prvenstvu Crne Gore u sezoni 2014/15 i na taj način izborili učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Nikšićki prvoligaš je sezonu završio sa osvojenih 69 bodova, tri manje od prvoplasiranog Rudara.

Evropska epizoda u novoj sezoni  je međutim  trajala kratko.  Plavi su već na startu kvalifikacija završili takmičenje, gdje je u dvomeču bio uspješniji mađarski Debrecin. Bivši klub golmana Sutjeske i reprezentacije Crne Gore Vukašina Poleksića, je na svom terenu slavio sa 3:0, dok je Sutjeska pobijedila u Nikšiću sa 2:0 što nije bilo dovoljno za prolaz.

U novu sezonu, u crnogorskom fudbalskom šampionatu, Nedovićeva ekipa je ušla sa ambicijom da bude u vrhu tabele, na mjestu koje vodi u Evropu. Ne baš sjajna forma ekipe u derbi susretima, uz veliki broj kadrovskih problema, prevashodno zbog povreda, Sutjesku su na kraju jesenjeg dijela prvenstva zadržali na šetoj poziciji sa osvojenih 26 bodova.  U Kupu Crne Gore plavima nije bio naklonjen žrijeb, koji im je za protivnika dodijelio ekipu Rudara, koji je sa pobjedama od 1:0 kod kuće i 0:3 u Nikšiću prošao dalje.

U taboru plavih svakako ne mogu biti zadovoljni učinkom u prvom dijelu sezone 2015/16 pa je najavljeno da će biti promjena u igračkom kadru za vrijeme prvenstvene pauze.

Košarka

Košarkaška 2015. godina će se pamtiti po učešću Sutjeske u ABA ligi. Događaju koji je bez sumnje obilježio sportsku godinu u Nikšiću.

Početak godine Sutjeska je dočekala sa obavezama u Balkanskoj i našoj domaćoj ligi. Dosta mlada ekipa sa povratnicima Vranješom i Pavlićevićem i kapitenom Žižićem je igrala dobro i to po prvi put u sistemu kroz dva takmičenja. Balkanska liga je bila nešto novo i za grad pa je posjeta na tim utakmicama bila iznad očekivanog. Svoje učešće u njoj Sutjeska je završila ispadanjem u drugom krugu takmičenja koji je obilježen neredima i prekidom meča Sutjeska – Priština u Sportskom centru „Nikšić“.  U domaćem prvenstvu Nikšićani su igrali odlično i stigli da finala pley off-a sa nepobjedivom ekipom Budućnosti.  Sutjeska je pružila dobar otpor u finalnoj seriji, ali su Podgoričani na kraju opravdali ulogu favorita i osvojili titulu rezultatom 3:1 u seriji.

Po završetku sezone,  tokom ljetnjih mjeseci i priprema sve Nikšićane je obradovala vijest da će Sutjeska imati šansu da kroz kvalifikacione utakmice sa Šibenikom i Zadrom pokuša da postane dio ABA lige. Nakon odustajanja prvo Zadra pa Šibenika, ekipa Sutjeske je zvanično prvog septembra postala dio košarkaške elite regiona. Iako Sutjeska trenutno zauzima poslednje mjesto, igrom koju je pokazala sigurno da isto ne zaslužuje. Zbog neiskustva, manjka sreće a ponekad i lošeg šuterskog dana ispuštena je prilika da se savlada Tajfun dva puta, MZT i Cibona između ostalih u Nikšiću, a porazi od Cedevite i Crvene Zvezde sigurno da nijesu za kritiku. Pred kraj godine Sutjeska se pojačala iskusnim Rašom u cilju da sačuva mjesto u ABA ligi. Na zadovoljstvo svih ljubitelja sporta, novu godinu nije mogla bolje otvoriti jer u naš grad dolazi košarkaški gigant Partizan.  

Kao znak da su košarkaši imali uspješnu godinu dokaz je i nagrada Nemanje Vranješa za najboljeg košarkaša godine u Nikšiću.

 Odbojka

Odbojkaška godina na izmaku, u kojoj je crnogosrka reprezentacija igrala prvo ozbiljno međunarodno takmičenje Svjetsku ligu, nije prikazala ništa što prosječni poznavalac odbojke nije mogao pretpostaviti. U ligi u kojoj Budvanska Rivijera kao i prošlih godina nema konkurencije, nikšićki klubovi su igrali za plasman za najviše drugo mjesto. Nikšić su predstavljali dva kluba Sutjeska i Volley Star.

Godina je kao i u svim sportovima donijela završetak jedne i početak nove lige. U sezoni 2014/2015 takimčila su se pomenuta dva kluba. Iznenađenja nije bilo. Sutjeska sa najmlađom ekipom u ligi završila je na petom mjestu dok je ekipa Volley Stara igrala pley off i u polufinalu bila poražena od ekipe Budućnosti.

Nova sezona 2015/2016 koja je počela u oktobru, sačuvala je scenario od prethodne, nepobjedive Budvane i pet ostalih ekipa koje između sebe igraju za bolji plasman. U takvoj konstalaciji snaga mahom omladinci Sutjeske predvodjeni nešto iskusnijim kapitenom Aleksandrom Bojićem igraju po sistemu „toplo-hladno“. Zbog neiskustva igubili su neke dobijene mečeve i na polusezoni zauzimaju peto mjesto. Druga nikšićka ekipa Volley Star kao i prošle godine igra dobro i osim Budvana mogu da pobijede svaku ekipu u ligi što si i pokazali. U ovoj polusezoni zauzimaju treće mjesto i jedni su od glavnih konkurenata za pley off.                 

Rukomet

Kada je u pitanju nikšićki rukomet, bila je to još jedan siromašna klupska godina u kojoj su nešto pozitivniji ustisak ostavile rukometašice Levalee 2010 koje su imale težak zadatak da se suprotstave neprikosnovenoj Budućnosti i njenoj filijali ekipi Danilovgrada.

Pamtiće se svakako drugi internacionalni Prvomajski turnir za djevojčice rođene 2000. Godine i mlađe koje je osvojila ekipa Budućnosti.

Kada je u pitanju muški rukomet godinu je obilježio, u svakom slučaju, raskol u RK Sutjeska zbog čega je klub doveden do ivice gašenja. Ipak preživio je sa mlađim selekcijama, dok je ekipa koju je činila kostru tima Božidara Mušikića prešla da igra za novoosnovan ća koji je dobro startovao u Drugoj muškoj ligi, ali je u poslednjim mečevima nanizao nekoliko poraza.

Ono što je pohvalno svakako jeste veliki broj djevojčica koje treniraju u nekoliko nikšićkih klubova što je dokaz da za budućnost nikšićkog i crnogorskog rukometa ne treba brinuti.

Ipak, bilo je blistavih momenata, a njih nam je na izmaku godine priredila osamnaestogodišnja Đina Jauković, Nikšićanka koja je bila otkrovenje Svjetskog prvenstva u Danskoj.

Svojim šuterskim bombama bila je prava noćna mora za golmanke drugih reprezentacije čime je dokazala svoj potencijal i kvalitetet prijeko potreban za nastavak sjajnih rezultata na koje nas je navikla crnogorska selekcija. 

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Tradicionalni međunarodni turnir Kup Nikšića, koji će okupiti više od 400 takmičara i 30 klubova iz država regiona, biće održan u subotu, saopštio je organizator manifestacije, Karate klub Onogošt.
Nikšićanin Aleksa Maliković zauzeo je drugo mjesto na međunarodnoj trci na 10.000 metara, koja je održana u Puli u Hrvatskoj.