Autor: onogost.me
Foto: cityfitness.me
16:54
6.12.2021.

Upoznajte Danila Gojkovića, paraolimpijca i reprezentativca Crne Gore

Nikšićanin Danilo Gojković aktivni sportista, od 2012. godine parabiciklista, trenutno reprezentativac Crne Gore u para-biciklizmu i para-atletici u disciplini bacanja koplja, rođen je 1996. godine i završio je srednju farmaceutsku školu u rodnom gradu, prenosi sajt cityfitness.me.


Danilo je 2016. godine na inicijativu predsjednika Paraolimpijskog komiteta Crne Gore Igora Tomića, testiran u atletici, tačnije u bacačkim disciplinama.

"Bacanje diska mi nije baš tehnički išlo, a za bacanje kugle (kao aktivni biciklista) sam bio sitnije gradje, dok sam se u bacanju koplja  pokazao kao perspektivan. Taj epitet sam i vrlo brzo opravdao. 2017. godine sam se posvetio atletici, a 2018. godine sam učestvovao na Evropskom prvenstvu koje je bilo održano u Berlinu, gdje sam i zvanično prošao klasifikaciju", kaže Danilo.

Redovno vježba u teretani, a treninge izdvaja na lakše i teže.

"Moji treninzi su sastavljeni iz više ciklusa, neki ciklusi su lakši, a neki teži, treninge u teretani radim 4-5 puta nedeljno dok na bacalište izlazim 2-3 puta nedeljno. Sto se tiče treninga u teretani, počinjem sa kratkom vožnjom bicikla, nakon toga radim vježbe stabilizacije i onda prelazim na glavni dio treninga kada radim određene vježbe (bench press, zgibovi, mrtvo dizanje, leg press…itd)", dodaje Gojković.

Sve poslove obavlja sam, a razvojna poteškoća mu ne predstavlja problem.

 

"Uglavnom mogu sve da uradim sam, sa tim što neke radnje obavljam kao i svi drugi, a neke na svoj jedinstven način. Lično se vodim time što smatram da ljudi treba da se prilagođavaju svijetu u kom žive, a ne svijet ljudima", poručuje Danilo.

Na mlade osobe koje su neaktivne i koji žive neproduktivan život, Danilo gleda zapravo "kao na uspavane ljude, koji ne žive u stvarnosti odnosno sadašnjosti, već žive u nekim iluzijama, nadajući se da se jednoga dana biti bolje".

Danilo ima i poruku za mlade osobe u Nikšiću.

"Probudite se, živite život u sadašnjosti, radite na sebi i posmatrajte kako se svijet oko vas mijenja, ne uslovljavajte svoju sreću sa nečim što je bilo, ili treba da bude, nađite sreću baš u ovom trenutku, u tome što sada radite i što se sada dešava!”, poručuje Danilo Gojković.

 

Izvor: cityfitness.me

Ostale vijesti iz kategorije