Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počinje NLB ABA2, Nikolić: Oprezno idemo u Suboticu

KK Sutjeska
  • Autor onogost.me
  • 07.10.2023. u 10:57
Pripremni period se bliži kraju, a Sutjesku naredne sedmice očekuju prve zvanične utakmice i početak sezone u NLB ABA2 ligi.

Nakon odrađenih priprema u Nikšiću i na Zlatiboru, te odigranih prijateljskih utakmica, Sutjeska putuje u Suboticu, koja će naredne sedmice biti domaćin prvog „balona“ u NLB ABA2 ligi.

Sutjeska će u Subotici odigrati dvije utakmice – protiv Podgorice (10. oktobar u 15 časova) i domaćina, Spartaka (12. oktobar u 18 časova). Uoči odlaska u Srbiju o predstojećem „balonu“ govorili su trener ekipe Dragan Nikolić, Miloš Vujović, koji je od ove sezone kapiten i Nikola Kočović, pojačanje Sutjeske.

„Što se tiče Sutjeske, u prethodna dva mjeseca klub je ispunio sve moje zahtjeve. Vidjećemo kako će dalje biti. Zadovoljan sam, ali svi smo mi zadovoljni u avgustu i septembru. Vidjećemo kako će izgledati jesenji i proljećni dani. Kada je riječ o ABA2 ligi – ove godine će biti dosta jača s obzirom na to da je obogaćena, na prvom mjestu ekipama koje imaju enormno velike budžete za ovaj nivo takmičenja, a koje nisu igrale prošle sezone. To su Spartak iz Subotice, koji ima budžet od preko milion i svaka im čast na tome. Tu je moj bivši klub MZT, koji uvijek balansira između ABA i ABA2 lige. I ambicije MZT-a su u srazmjeri sa očekivanjima. Najtrofejniji je klub u ABA2 ligi, obogatio je ligu sa velikim budžetom. Takođe i Vojvodina, koja je u kvalifikacijama protiv Bosne i Sparsa izdominirala. U Novom Sadu će ‘balon’ biti organizovan. Sutjeska je nešto procentualno podigla budžet, a to su uradili svi timovi. Dosta jača je liga za oko 40 odsto u odnosu na prethodnu sezonu“, kazao je Nikolić.

Klubovi iz Srbije ni ove sezone ne mogu direktno iz NLB ABA2 u Admiralbet ABA ligu.

„Znamo da timovi iz Srbije ne mogu direktno da se plasiraju u ABA ligu. Sjećamo se Zlatibora. Spartak, Vojvodina i Zlatibor su izuzetno kvalitetni, ali s obzirom na pravlinik ABA lige, koji je usvojen, faktički direktan prolaz u ligu mogu da imaju ekipe iz drugih republika. U prvom redu mislim na MZT, na Helios, ima tu još kvalitetnih timova, ali takođe mislim i na Sutjesku. Imamo šansu, gledamo prema konkurentima. Svi su ambiciozni, svi žele da igraju u ABA ligi”, rekao je trener Sutjeske.

Od ove sezone je i promjena u sistemu takmičenja – nema završnog turnira, već se igra plej-of na koš razliku, na domaćem terenu i u gostima.

„Specifično je i to da se regularni dio ove sezone igra u ‘balonima’, a plej-of na koš-količnik – dvije utakmice, na domaćem terenu i u gostima. Ni tu ne vidim nikakvu prednost. Smatram da je dobra odluka da će publika uživati u svemu tome. Najvažnije je ući u top osam za početak“, poručio je Nikolić.

Nikolić je govorio i o predstojećim rivalima:

„Što se tiče prvog ‘balona’ – žrijeb nam nije nakolonjen. Igramo protiv ekipe koja je prošle sezone bila ispred Sutjeske u ABA2 ligi, igrala polufinale. Sutjeska je prošle sezone imala neobičan skor protiv Podgorice, ali je Pogorica otišla korak dalje u ABA2. Imamo i Spartak, koji je apsolutni favorit u ABA2 ligi, u smislu srazmjere budžeta sa drugim klubovima.  Čeka nas vrlo težak raspored, ne bih ništa da prognoziram. Ne bavim se prognozama, bavim se isključivo činjenicama i domaćim terenom”, jasan je Nikolić.

I pored toga Sutjeska ima svoju šansu.

“Momci imaju lijepu priliku, lijepo su radili, slušali, sarađivali. Dobra je atmosfera. Ono što mogu da dodam – Sutjeska prije svih ide u Suboticu. Uprava kluba je obezbijedila da tim dan više bude u Subotici. MZT, koji je najtrofejniji klub u ligi ide dan posle nas, a igra istog dana kao i mi, tako da to govori o trenutnom raspoloženju u klubu. Želim klubu da nastavi u tom smjeru da razmišlja, jer samo tako će se ostvariti cilj. Poslije ‘balona’ napravićemo presjek, vidjećemo i druge ekipe. Onda ćemo donositi odluke, ili nećemo donositi odluke. Uvijek idem oprezno u ‘balon’. Neka se nastavi tradicija – da ja odem oprezan, a da se vratim vrlo srećan.“

Dragan Nikolić je u julu stigao u Sutjesku, a nakon toga je krenuo u formiranje igračkog kadra. Sutjesku su ljetos pojačali Filip Barović, Radosav Spasojević, Đorđe Otašević, Jovan Vojinović, Dakuan Brejsi, Pavle Đurišić i Nikola Kočović. U međuvremenu je raskinut ugovor sa Amirom Hintonom.

„Hinton je igrač koji tržišno i igrački vrijedi mnogo. Doveli smo ga pod nekim uslovima koje Sutjeska može da pruži, kao i ABA2 liga. On je iznad tog nivoa takmičenja. Dobio je jako veliku ponudu, koju Sutjeska nije mogla da prati. Imao je  ‘buyout’ opciju. Mi smo ga ispoštovali. Žao mi je što nije dio tima. Sa njim bi i meni bilo lakše. Lijepo smo se razišli. Reagovali smo brzo, popunili smo roster u skladu sa tim i tu nema nejasnoća. Obaviješten sam da je otišao u Njemačku. Želim mu puno sreće u karijeri, ali isto tako želim i puno sreće mojim igračima koji nose plavo bijeli dres“, zaključio je Nikolić.

Od ove sezone kapiten Sutjeske je Miloš Vujović, koji je naslijedio Marka Ćalića. Vujović je čitavu profesionalnu karijeru proveo u Sutjesci.

„Očekuju nas dva kvalitetna protivnika. Prva utakmica je protiv Podgorice – imamo dobar međusobni skor protiv te ekipe. Bitno je da ABA2 otvorimo pobjedom. Drugi meč igramo protiv Spartaka, koji je kvalitetniji od Podgorice. Domaćin turnira, imaće podršku navijača, ali protiv svake ekipe idemo na pobjedu. Ima još prostora za napredak, kako na individualnom tako i na timskom planu. Ali, mislim da smo spremni za ovaj ‘balon’. Što se tiče kapitenske uloge – veća je odgovornost, ali potrudiću se da to uradim kako treba“, poručio je Vujović.

Nikola Kočović je nakon sezone u čačanskom Borcu došao u Nikšić.

„Očekuju nas dva kvalitetna protivnika. Dobro smo trenirali, spremni smo, a imamo još nekoliko dana da se još bolje pripremimo. Radujemo se startu sezone, želimo da krenemo na što bolji način“, rekao je Kočović.

 

Izvor: kksutjeska.com

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Ligaški dio takmičenja u Prvoj košarkaškoj ligi završen je sinoć pobjedom Podgorice na gostovanju Kotoru 69:65. Na taj način, ovaj dio prvenstva sa najboljim skorom završili su Podgorica i Sutjeska, koji su na taj način osigurali vizu za ABA 2 ligu naredne sezone i mjesto u baražu za plej-of.