Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Prezentovani zdravi stilovi života na Street Workout danu u Nikšiću (FOTO)

EUM “Zeleni centar”
  • Autor onogost.me
  • 03.09.2023. u 15:17
Na Trgu slobode prezentovani su zdravi stilovi života na Street Workout danu, prvom takvom događaju u Crnoj Gori.

„Glavni moto događaja je latinski izraz „mens sana in corpore sano – U zdravom tijelu, zdrav duh“, te u skladu sa tim je predstavljen ukratko i približen mladima u Crnoj Gori cijeli koncept Street Workout i Calisthenicsa kao vida gimnastike i sporta koji se bazira na korišćenju sopstvene težine tijela kako bi se postigli ciljevi u snazi, izdržljivosti i agilnosti, koji predstavljaju osnov i važan dio zdravog načina života“, kazao je Miloš Džiknić, predsjednik Udruženja mladih “Zeleni centar“, koji je organizator događaja.

Ispred Gimnastičkog kluba „Montenegro Street Workout“, Marko Đukanović najavio je da će nakon Nikšića obići i ostale gradove u Crnoj Gori.

Istakao je da u partnerstvu sa Zelenim centrom, uz podršku Gimnastičkog saveza, već osmu godinu zaredom, 13. jula, organizuju takmičenje u park-šumi Trebjesa.

Događaje je otvorio predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković.

„Sport je važan za oblikovanje mladih i zajednički razvoj, a ovaj događaj promoviše ne samo fizičku aktivnost, već i zajedništvo i kreativnost“, kazao je Vuković.

Poželio je da ova manifestacija postane tradicija koja će unaprijediti naš grad i inspirisati nas na veće sportske uspjehe.

Ispred Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, Milan Jovićević kazao je da mu je drago što se prezentacija ovog sporta i zdravih stilova života preselila na Trg. Nada se da  će to inspirisati sve, a posebno mlade, da se posvete ovom dinamičnom sportu.

Predsjednica Gimnastičkog saveza Crne Gore Vesna Radonić zadovoljna je činjenicom da sve više pažnje posvećuje gimnastici i njenim različitim vidovima, uključujući atraktivni pravac – Street Workout i Calisthenics.

„Ova prezentacija danas je odličan korak u tom smjeru. Radujem se što ćemo ovaj koncept proširiti i održavati i u ostalim gradovima Crne Gore kako bi što više mladih imalo priliku da se upozna sa ovim izazovnim sportom. Čestitke organizatorima i svim mladima na njihovom sportskom duhu i entuzijazmu“, kazala je Radonić.

“Tokom sportskog događaja, omladina je imala priliku da se upozna sa impresivnim vještinama najboljih sportista u disciplinama Set&Reps kao i Freestyle, jednih od takmičara koji su do sada osvajali najviše medalja u ovom sportu u Crnoj Gori,  Zorica Mijanović, braća Orahovac Muamer i Abidin, Gajović Matija, Enis Krnić i Momo Pavićević”, kazali su iz “Zelenog centra”.

Sudije Marko Đukanović, Ivan Vuković, Stanko Baucal, Dado Kočet, Sofija Đukanović, Aras Atanacković, Teodora Lazarević i Snežana Janjušević pobrinule su se da sve protekne u najboljem redu, te ujedno uzmu učešće u demonstracijama i predstavljanju vježbi za mlade takmičare i revijalnom dijelu takmičenja.

U najatraktivnijoj disciplini Freestyle, sudije Boris Martinović, Goran Tomanović, Dušan Ivanović  i sportisti Krsto Premović i Nikola Lončarević, predstavili su tri ključna elementa za bavljenje ovim sportom, dinamiku, statiku i kombinatoriku.

„U završnom i glavnom dijelu sportskog događaja, gosti, Uroš Ašković Aške i Nikola Vejnović Kinez, eminentni predstavnici iz Back To The Basics Street Workout pokreta, su na veliko oduševljenje i radost svih prisutnih mladih sportista, zajedno sa prijateljima iz BTTB pokreta Milanom Živkovićem, Nikolom Simićem, Nenadom Mirčićem, odradili uspješnu demonstraciju impresivnih vještina u Street Workout-u i dalji uvid u zdrave stilove života, te podstakli preko 40 učesnika iz publike da uzmu učešće u takmičarskom dijelu, gdje su dva najizdržljivija takmičara – Predrag Petrović i Balša Bugarin, osvojili prva mjesta i glavne nagrade weighted vest prsluke za trening sa otežanjem“, naveli su iz Ekološkog udruženja mladih „Zeleni centar“.

Predstavnici „Zelenog centra“ najavili su da naredno okupljanje očekuju u Budvi.

Street Workout dan organizovalo je Ekološko udruženje mladih „Zeleni centar“ uz podršku Opštine Nikšić, u saradnji sa Gimnastičkim klubom „Montenegro Street Workout“, Gimnastičkim Savezom Crne Gore, uz podršku Coca Cola Hellenics, Abakus Web i Vector System Security.

Događaj je dio „Septembarskih dana“.

 

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu četiri nova filma - biografski “Back to black”, akcija “Nova planeta majmuna: Kraljevstvo”, horor “Tarot” i avantura “Izmišljeni prijatelji”.
    Sve vrste goriva od ponoći su pojeftinile dva do četiri centa, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.