Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Radović saopštio spisak za duele sa Njemačkom i Švedskom

FIBA
  • Autor onogost.me
  • 17.02.2024. u 14:50
Košarkaška reprezentacija Crne Gore okupila se prvi put od osvajanja 11. mjesta na Mundobasketu kako bi počela ciklUs kvalifikacija za Eurobasket 2025. čiju su organizaciju prezeli Letonija, Poljska, Finska i Kipar.

U prvom prozoru u kojima “crveni” igraju sa aktuelnim šamionima svijeta ekipom Njemačke (u gostima 22. februara) i Šveđanima (Podgorica 25. februar od 19 časova), selektor Boško Radović neće moći da računa na Bojana Dubljevića i Nikolu Ivanovića. Od ranije je poznato i da Nikola Vučević, baš kao i sve NBA zvijezde drugih reprezentacija nije na raspolaganju ovaj kvalifikacioni ciklus.

“Podigli smo standard i očekivanja. Ovo nije bio sastav koji je bio na Svjetskom prvenstvu. U odnosu na Mundobasket fale Vučević, koji je u NBA i naravno znamo da ne može da nastupa, a u odnosu na prethodno ljeto nedostaju Dubljević i Ivanović, jedni od najvažnijih igrača. Ivanović od Svjetskog prvenstva ima problema sa sitnim povredama i nije u stanju da bude sa nama. Dubljević ima familijarnih obaveza, koje mu ne dozvoljavaju da bude sa nama. Fale dva ozbiljna igrača, međutim mi smo navikli da smo u raznim kombinacijama i sastavima”, objasnio je selektor Radović na prvom presu reprezentacije.

On je kazao da je roster “crvenih” nikad mlađi.

“Još jedan ciklus, imamo sve poznata imena. Čini mi se nikad mlađa reprezentacija. Imamo i iskusnijih, koji su tu godinama. Ključni su motivacija i odnos. Imamo puno igrača, koji su igrali na evropskom i svjetskim prvenstvima. Motivacija je ključna, a poznajući momke, motivacije neće nedostajati. Pokazali smo da, u bilo kojem sastavu da igramo, imamo karakter i pobjednički mentalitet. Odnos i motivacija su uvijek bili na nivou”, rekao je Radović.

Crna Gora je osim Njemačke i Švedske u grupi i sa Bugarskom.

Radović je svjestan kvaliteta koji imaju Njemci, koji i bez NBA zvijezda i dalje imaju moćan sastav pun evroligaških igrača.

“Osvrnuo bih se na prvi prozor, igramo sa svjetskim prvakom. Neće biti igrača iz NBA, ali to će biti tim sastavljen od evroligaških igrača. To je ekipa, koja bi, i da ode na EP bez NBA igrača, bila jedna od boljih ekipa. Moramo da budemo svjesni da igramo protiv svjetskih prvaka”, kauao je on,

Ni Švedska neće biti lagan protivnik, budući da dosta reprezentativaca igra u najjačim evropskim ligama.

“Švedska je takođe kvalitetna, ima 5-6 igrača, koji igraju u španskoj ligi i košarkaše koji su glavni igrači u švedskoj ligi. Čekaju nas dvije, izrazito teške utakmice. Vremena je nikad manje – možda ćemo u kompletnom sastavu imati tri treninga prije utakmice sa Njemačkom”, kazao je on.

Međutim Radović podvlači da je cilje da Crna Gora igra na Eurobasketu.

“Naš cilj je Evropsko prvenstvo. Tu smo da se plasiramo i da Crna Gora kao košarkaška zemlja ode na EP. Idemo utakmicu po utakmicu. Moraćemo dobro da se potrudimo da dođemo do Evropskog prvenstva. Ni Švedska ni Bugarska nisu ekipe za potcijeniti”, kazao je on.

Za duel sa Švedskom, ulaz u SC “Morača” će da bude besplatan.

“Trebaće nam puna ‘Morača’. Uvijek nam treba puna ‘Morača’, a sada će nam još više trebati. Trebaće nam navijači da bismo savladali Švedsku”, poručio je Radović.

Na njegovom spisku za duele sa Njemačkom i Švedskom nalaze se idući igrači:

Na spisku su:

1.Kendrik Peri (Unikaha)

2.Igor Drobnjak (SC Derbi)

3.Luka Bogavac (SC Derbi)

4.Vladimir Mihailović (Budućnost Voli)

5.Petar Popović (Budućnost Voli)

6.Fedor Žugić (Getingen)

7.Dino Radončić (Bajern)

8.Andrija Slavković (Budućnost Voli)

9.Emir Hadžibegović (SC Derbi)

10.Nemanja Radović (Mursija)

11.Aleksa Ilić (Budućnost Voli)

12.Vasilije Baćović (SC Derbi)

13.Marko Simonović (Bešiktaš)

14.Zoran Nikolić (Vojvodina)

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Najbolji crnogorski šahisti bore se od danas se do 4. maja u Herceg Novom za trofeje u Premijer, Prvoj, Ženskoj i Pionirskoj ligi Crne Gore, saopšteno je iz Šahovskog saveza.
    U okviru 32. kola Meridjanbet Prve crnogorske lige igra se derbi u Podgorici, gdje će Sutjeska gostovati Budućnosti.
    Rukometašice Trebjese pobijedile su u gostima Feniks 35:21 i sezonu u Drugoj ligi završile ubjedljivo na prvom mjestu, pa će od sljedeće jeseni igrati u društvu najboljih timova u Crnoj Gori.