Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U susret Riju: Na borilištima od Marakane do Kopakabane i četvoro Nikšićana

sportisti
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 26.07.2016. u 06:33

Ostalo je još deset dana do početka Olimpijskih igara, najvećeg sportskog spektakla. Rio de Žaneiro, bivši glavni grad Brazila, od 5. do 25. avgusta biće praktično glavni grad svijeta i oči cjelokupne svjetske javnosti biće uprte prema arenama u podnožju Šećerne glave. 

Među 12.500 sportista iz 205 zemalja u Riju, gdje će svoje treće učešće kao samostalna država imati i Crna Gora, naći će se i četvoro Nikšićana. Džudista Srđan Mrvaljevič, maratonka Slađana Perunović i “lavice“ Đurđina Jauković i Radmila Petrović, nastojaće da naprave što bolji rezultat u ”Januarskoj rijeci” i potvrde da naš grad ima potencijala i kvaliteta za najveće sportske domete.

Devetnaestogodišnja Đurđina upisaće svoj debitantski nastup, dok će Slađani i Radmili ovo biti drugi, a Srđanu treći nastup na najvećoj svjetskoj smotri sportista.

U Pekingu 2008. godine, kada je Crna Gora debitovala na Ljetnjim olimpijskim igrama učestvovalo je ukupno 19 sportista u sedam disciplina, a čast Nikšića u najmnogoljudnijoj zemlji branili su bokser Milorad Gajović i džudista Srđan Mrvaljević. Gajović se takmičio u teškoj kategoriji, gdje je poražen u šesnaestini finala od grčkog boksera Ilijasa Pavlidisa na poene, dok je dosta uspješniji nastup imao naš drugi predstavnik, koji se takmičio u disciplini do 81 kg. U prvom kolu savladao je Tunižanina Jusufa Badru, dok je u drugom kolu bio bolji od Hosea Mbaa Nčama iz Ekvatorijalne Gvineje.

Svoj pobjednički niz Srđan je nastavio i u osmini finala kada je bio bolji od domaćeg takmičara Đua Leja, da bi potom bio zaustavljen u četvrtfinalu od Holanđanina Žilam Elmona. Naš najbolji džudista takmičenje u Kini završio je porazom u repasažu, od Moldavca Njamukua Damdinsurena.

Četiri godine kasnije Crna Gora i Nikšić imali su veći broj učesnika na Olimpijskim igrama, a osvojena je i prva i jedina medalja do sada za Crnu Goru. Big Ben i Temza ostali su u lijepom sjećanju našoj ženskoj rukometnoj reprezentaciji, kada su “lavice“ uspjele da se domognu srebrnog odličja.

Naša Radmila Petrović, tada Miljanić, zajedno sa ostalim saigračicama, pružila je lavovsku borbu, naročito u eliminacionoj fazi, kada su u veoma interesantnim i neizvjesnim mečevima eliminisane Francuska i Španija. U finalu, naše heroine su i pored dobre igre poražene od fenomenalne reprezentacije Norveške rezultatom 26:23, koju su četiri mjeseca kasnije savladale u finalu Evropskog prvenstva u Beogradu.

U Londonu, naš grad imao je još tri predstavnika. Džudista Srđan Mrvaljević, kojem je pripala čast da nosi crnogorsku zastavu na ceremoniji otvaranja, u prvom kolu je savladao Naulua iz Fidžija, da bi u osmini finala pretrpio poraz od Kanađanina Valoa Fortijea.

Debitantski nastup na Igrama imali su i atletičarka Slađana Perunović i bokser Boško Drašković. Drašković se takmičio u kategoriji do 81 kg, gdje ga je u prvom kolu savladao bokser iz Nikaragve Bravo. Naša najbolja atletičarka u maratonu osvojila je 77. mjesto, postigavši nacionalni rekord sa vremenom 2 sata, 39 minuta i 7 sekundi.

Obala zaliva Guanabara biće ovog avgusta svakako poprište velikih duela u kojima ćemo uživati i koji će ostati upisani u sportskim analima. Iako će i na ovim igrama važiti parola “Važno je učestvovati, a ne pobijediti“, na borilištima od Marakane do Kopakabane biće sigurno dosta i sportske tuge i radosti. Zato Đurđina, Radmila, Slađana i Srđane srećno!

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Na Evropskom prvenstvu krajem godine, rukometašice Crne Gore igraće u grupi sa Rumunijom, Češkom i Srbijom, odlučeno je na žrijebu u Beču. Šampionat će se igrati od 28. novembra do 15. decembra u Austriji, Mađarskoj i Švajcarskoj.
Snove o četvrtom uzastopnom učešću na olimpijskim igrama Crnoj Gori je raspršio čovjek koji nam je donio jedino odličje sa najveće smotre svjetskog sporta - tim Bojane Popović je u direktnom obračunu za odlazak u Pariz poražen od Slovenije Dragana Adžića 26:30, pa će niz učešća "lavica" na OI stati na tri, a "dežela" prvi put u istoriji biti dio elite.