Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dumnić za Onogošt: Rješenje za nikšićki rukomet je jedan klub

duma
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 11.01.2019. u 07:30

Jedini trofej koji je neki nikšićki klub osvojio, pehar Kupa 2008. godine koji je pripao Sutjesci, osvojen je pod njegovim vođstvom,a sada već šest godina sa velikim uspjehom obavlja trenerski posao u Italiji, gdje je u godini za nama osvojio Kup i Super Kup, čime je svom klubu donio najveći uspjeh u istoriji. Branko Dumnić jedan je od najuspješnijih rukometnih radnika iz našeg grada, i neko ko je u potpunosti svoj život posvetio ovom sportu.

Pored toga što je osvojio trofej u najmasovnijem takmičenju, u prvenstvu Italije sa Presanom zauzima drugu poziciji, pa se može zaključititi da stručni rad Branka Dumnića na “čizmi” itekako donosi rezultata.

“Iza sebe imamo jednu veoma uspješnu godinu u kojoj smo osvojili po prvi put Kup, kao i Super Kup. U prvenstvu države ima još jedno kolo do kraja prvog dijela prvenstva i mislim da ćemo taj dio sezone završiti na drugom mjestu, što potvrđuje da se u klubu radi kvalitetno. Kao šef stručnog štaba svih selekcija i sa te strane mogu da budem zadovoljan sa radom jer smo osvojili šest pehara prvaka države u raznim kategorijama za posljednje tri godine”, ističe Dumnić u razgovoru za naš portal.

Rukometni strateg se osvrnuo i na stanje u crnogorskom rukometu, kao i stanjem u domaćoj ligi, gdje je prema njegovom mišljenju kvalitet u velikom opadanju posljednjih godina.

“Uvijek kada imam priliku gledam utakmice domaćeg prvenstva i po onome što mogu da vidim mislim da je kvalitet na crnogorskim prvoligaškim terenima veoma loš. Mišljenja sam i da svim igračima koji se odazivaju ili ne odazivaju na pozive selektora, ne želeći da ulazim u razloge i da li je opravdano ili neopravdano, trebala bi da bude čast da igraju za državu, a i za sve njih bi bilo korisnije da igraju za reprezentaciju. Svi ti problemi u rzkometu o kojima se priča su odavno, ali oni mogu i treba da se riješe. Pominjani su i uslovi, ali nijedan igrač neće doći da zaradi pare u reprezentaciji. Sa druge strane, ženski rukomet je na veoma niskom nivou u Crnoj Gori, i osim Budućnosti nemamo jakog kluba jer se takmiče uglavnom juniorske ekipe”, kazao je Dumnić.

Kada je u pitanju rukomet u Nikšiću, naš sugrađanin navodi da je najbolje rešenje bilo da je formiran jedan klub koji bi bio pomognut i od opštine i od privrednih subjekata i da bi takav tim bio konkurent svima u Crnoj Gori.

“Kada sam ranije dolazio u Nikšić, kada je ovdje bilo četiri do pet klubova, predlagao sam da se napravi jedan klub koji će da igra prvu ligu. Ako imate škole rukometa, igrači koji su talentovani iz tih škola, u interesu te ekipe koja je u prvoj ligi, ti igrači bi išli u klub, a kasnije ako idu dalje obeštećenje ide i rukometnoj školi iz koje je došao što bi značilo das u na dobitku svi, a  najviše nikšićki rukomet. Međutim, ovdje svi žele da budu treneri, predsjednici klubova, a to je najveći problem koji dovodi do ovakve situacije. Mislim da dok svi ne sjednu za isti sto neće biti ni boljitka, a tu priču treba da pokrene prije svih i rukometni savez”, predlog je trenera koji je svojevremeno radio i u Lovćenu, klubu sa najvećom rukometnom tradicijom u Crnoj Gori.

Prema njegovom mišljenju rješenje je i oslanjanje na igrače iz Nikšića jer je ovo podneblje bogom dano za stvaranje rukometaša.

“Kada smo osvojili kup 2008. tada je svih 14 igrača u Sutjesci bilo iz Nikšića. Nakon tog uspjeha želja uprave kluba je bila da se dovedu igrače sa strane, ali sam ja bio protiv toga. Moja želja je bila da vratim Božovića i Mijuškovića, ali nakon dovođenja pet igrača sa strane došlo se u situaciju da nema više para i tu su nastali problemi, a smatram da bi se isti rezultat postigao i sa igračima iz Nikšića. Što se tiče fizičkih predispozicija siguran sam da nema grada u Crnoj Gori koji može da da igrača za rukomet kao što je Nikšić, a to su mi potvrđivale i kolege na raznim kampovima, kao što je bio primjer i ljetos na jednom kampu koji smo pravili na Cetinju kada je isto istakao i rukometni trener Miško Popović”, zaključio je rukometni trener Branko Dumnić.

.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Petar Eraković, 23-godišnji Nikšićanin, postao je novi igrač Rukometnog kluba Metković – Mehanika, koji nastupa u hrvatskoj Premijer ligi.
Snovi o Olimpijskim igrama i Parizu vremenski nijesu daleko. Zna to dobro i rukometašica Đurđina Jauković. Nakon više od dva mjeseca oporavka povrede koljena ima želju da se spremi i zaigra na Olimpijskim igrama u Gradu svjetlosti.