Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Srce se ostavlja i kraj terena: Nikšićanin selektorova desna ruka i „vjetar u leđa“ košarkašima svih 40 minuta

Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 10.09.2022. u 07:53
Ako su naši momci ostavljali ovh dana srce na terenu da Crnu Goru povedu u društvo odabranih, teško da nijeste mogli primijetiti kako bodreći igrače i članovi stručnog štaba košarkaške selekcije takođe ostavljaju srce, ali pored terena. Među njima i Nikšićanin, Vladimir Todorović, pomoćni trener.

Ne štede se dlanovi, ne štedi se glas, a čuva se pribranost i kad nepravda zaboli. Nije lako biti pored terena jer često se za loš rezultat krivac upravo traži tu, a treneru i stručnom štabu rijetko se pripisuju zasluge.

Ono što je svima jasno, na ovom takmičenju klupa je pravi „motor“ selekcije i taktički i motivaciono. Sve smo to mogli vidjeti i kod selektora Radovića, i kod drugih članova stručnog štaba, ali posebno i kod našeg Vlada koji je već dugo godina član reprezentacije i selektor mlađih kategorija.

Na naša pitanja, ovaj skromni momak skromno i odgovara, pripisujući svaki uspjeh kolektivu, a u taj uspjeh, htio to da prizna ili ne, utkao je i mnogo sebe.

“Dugo sam u reprezentaciji Crne Gore i uvijek sam smatrao da je to privilegija. Lijep je osjećaj biti dio reprezentacije, posebno kada to prate i dobri rezultati. Još kada to izaziva pozitivne emocije kod naših navijača, onda sve dobija pravi smisao. Sve što radimo, radimo zajedno i svaki uspjeh je plod timskog rada. Svi mi dajemo maksimum od sebe i trudimo se da tim izgleda dobro.”

A crnogorski tim je u sudaru sa zemljama u kojima se u košarku ulaže mnogo više, i igrački i finansijski, pokazao karakter i srce, a u srce ne možeš uložiti, ili ga imaš ili nemaš.
Međutim, na ovom prvenstvu još jedna komponenta se izdvojila – glava. I dalje usijana, ali nikad fokusiranija da se u odlučujućim trenucima ne posustane, pa ni pred 15.000 frenetičnih navijača i lošim suđenjem.

Pitali smo Vladimira, kako smo dostigli taj nivo koji nas je često odvajao od boljih plasmana na velikim takmičenjima.

“Iza nas je dug period priprema, koje smo proveli u dobroj i radnoj atmosferi. Takođe odigrali smo i veliki broj mečeva kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, gdje smo kao tim napravili iskorak i sve je to donijelo dodatno iskustvo da u važnim momentima budemo spremni da reagujemo na pravi način. Konkretno, kada govorimo o utakmici protiv Gruzije, bili smo svjesni šta nas čeka, ali glavni fokus je bio na dobroj pripremi utakmice kako bi ostali usresređeni na košarkaške elemente, a sve ostalo stavili u drugi plan”, objašnjava on.

Sada je na redu meč sa Njemačkom, izrazitim favoritom na njegovom terenu i još jedan atmosfera zaglušujućeg navijanja. Kako im se suprostaviti, u čemu tražiti našu šansu.

„Njemačka je favorit, ne samo na ovoj utakmici, već i na prvenstvu. I ne samo zbog toga što su domaćini već i što imaju zaista dobar tim. Pokazali su vrlo malo slabosti u najjačoj grupi na prvenstvu. Tako da ćemo mi kao tim, prije svega, pokušati da ih spriječimo da pokažu sav talenat i kvalitet. Tu prije svega mislim da agresivnom odbranom smanjimo njihove visoke procente u šutu, da rano postavljenom odbranom, spriječimo njihove najbolje igrače da dolaze do lakih poena u kontranapadu. Snaga našeg tima je u organizovanoj igri i u napadu i u odbrani. U takvoj igri do izražaja dolazi individualni kvalitet naših igrača. Pored toga, naša najveća snaga je u tome što smo svi spremni da ispravimo grešku saigrača i što svi zajedno imamo istu ideju, a to je da budemo tim i da damo sve od sebe u svakoj utakmici“, zaključuje Vlado.

Duel sa Njemcima danas u 18h. Srećno momci!

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    2

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Košarkaši Sutjeske su u Širokom Brijegu savladali Helios 74:53 i napravili veliki korak ka plej-ofu NLB ABA2 lige.