Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kovačević: Rekonstrukcija nikšićkog bazena ide planiranom dinamikom

ova_naslov
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 30.10.2015. u 11:37

Predstavnici Vaterpolo Saveza Crne Gore i opštine Nikšić obišli su danas radove na rekonstrukciji nikšićkog bazena čije je otvaranje najavljeno za mart naredne godine.

Predsjednik Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore, Srđan Kovačević, izrazio je zadovoljstvo što radovi teku planiranom dinamikom budući da je za samo nešto više od mjeseca, od kada se krenulo sa rekonstrukcijom, već urađeno dosta toga.

„Završeni su radovi na iskopavanju dvije bušotine iz kojih treba da se obezbijedi voda za buduće toplotne pumpe, dakle za to energetski najisplativije rješenje  koje terba da obezbijedi klimatizaciju odnosno temperaturu unutar bazena. Završena je i staklena fasada, jedno od najkvalitetnijih rješenja u Crnoj Gori. Radi se o staklu koje ima toplotnu provodljivost 0,6, a ako vam kažem da je toplotna provodljivost onog ranije bila blizu 3  zanči ovo je dakle 5 puta bolje rješenje“, kaže Kovačević i dodaje da se privodi kraju i postvaljanje novog krova, te oblaganje zidova izolacijom – poliesterom, čime će se obezbijediti veoma mala potršnja energije sa bazena.

Kovačević  dodaje da bi za mjesec trebalo da se raspiše i tender za bazensku termo tehniku koja bi trebalo da košta oko 550 000 eura i čiji će efekat biti značajna ušteda električne energije.

„Naša je procjena da buduća potrošnja bazena mora biti debelo ispod 100 000 eura godišnje. Ako znate da je mjesečni račun bazena koji je ranije funkcionisao bio oko 30 000 eura mjesečno, možete da vidite kolika je to ušteda. Mi se   nadamo da  to ne bi trebalo da bude iznad 7000 eura mjesečno, zaključuje Kovačević .

Prvi čovjek Nikšića, Veselin Grbović, uvjeren je da se postojećom dinamikom otvaranje bazena može očekivati u planiranom roku.

„ Očekujemo do kraja novembra da se završe svi ovi radovi koji su vidljivi golim okom i poslije toga raspisujemo tender za bazensku tehniku. Nadam se da ćemo do kraja marta imati završene sve radove i  da svečano puštimo bazen u upotrebu“, poručuje Grbović.

Direktor VPSCG, Petar Porobić, sa zadovoljstovm ističe da će nikšićki bazen sa postojećim gabaritima i mogućnostima biti vrhunska baza za priprema svih nacionalnih selekcija, ali i mjesto na kojem ćemo moći dostojno da dočekamo najjače evropske i svjetske vaterpolo reprezentacije.

„Da bi ostvarili sve naše zacrtanje ciljeve mi u vaterpolo savezu uvijek ističemo da su nam potrebni objekti. Poznato je da u Crnoj Gori imamo problema sa bazenima i da ponekad nemamo ni uslove da obezbijedimo rad nacionalnih selekcija. Smatram da je razvoj vodenih sportova ovdje jedan od strateških ciljeva našeg saveza“, poručuje Porobić.

Bazen je izgrađen još 1972. godine za potrebe svearmijskih igara. Od tada je u funkciji bio u dva navrta po šest mjeseci 2000. i 2001. godine, nakon čega je zbog velikih troškova održavanja zatvoren, a prije nekoliko godina i pretvoren u dvoranu malih sportova.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Prvi selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore, Petar Porobić iznenada je preminuo u 67. godini.