Tokom pripremnog perioda Sutjeska je odigrala osam utakmica (po četiri pobjede i poraza). Odličan utisak ostavljen je na Memorijalnom turniru “Ljubo Jovanović” u Podgorici, gdje su “plavi” igrali protiv SC Derbija, Budućnost Volija i Mornara. Sutjeska je u četvrtfinalu savladala SC Derbi, a u polufinalu protiv Budućnosti vodila do finiša utakmice i na kraju izgubila poslije dva produžetka. Potom je uslijedio i meč sa Mornarom gdje je ekipa, i pored poraza, pokazala da može da se nosi sa jačim timovima.

Opšti utisak je da su mečevi u Podgorici dobro odrađeni i da će Sutjeska, ove sezone, igrati dobru košarku i na domaćoj i na regionalnoj sceni.

“Zadovoljan sam prikazanim kroz prijateljske utakmice, pogotovo fizičkom spremom igrača. Gledali smo da pripreme počnu na vrijeme, da ekipa bude kompletna od prvog dana, da momke polako uvedemo kroz bazični dio priprema, da ih spremimo za veća opterećenja, koja su ih očekivala u prijateljskim mečevima. Uspjeli smo u tome. Prijateljski susreti su pokazali da smo fizički spremni, a da za ove druge stvari koje se tiču taktike treba malo više vremena. Ali, sve zavisi od utakmice do utakmice, od zdravstvenog stanja igrača – ako budemo u kompletnom sastavu ova ekipa će dobro izgledati”, poručio je trener Darko Vujačić, koji će i ove sezone voditi ekipu, nakon što je preuzeo kormilo u finišu prošle.

Na Memorijalnom turniru u Podgorici moglo je da se vidi kako će Sutjeska igrati tokom sezone.

“Ako smo u kompletnom sastavu, sigurno ćemo forsirati našu brzu igru, sa dosta trčanja u oba pravca, sa dosta tranzicije. To ćemo potencirati od prvog kola. Poslije turnira su nas poremetile povrede i koronavirus u trenažnom procesu. Nadam se da će do prvih zvaničnih mečeva većina igrača biti tu i da ćemo odgovoriti zadacima.”

Sutjeska je na vrijeme kompletirala roster. Miloš Koprivica, Vladimir Tomašević i Bogdan Bojić su produžili ugovore, vratio se Andrej Vulević, a stigli su Miloš Popović, Mašan Vrbica, Arsenije Vučković i Milan Lužaić. Tu su još iskusni kapiten Marko Ćalić, potom Miloš Vujović, koji je na turniru u Podgorici igrao odlično, Ilija Varajić,  “bronzani” mladi reprezentativac, koji je tokom ljeta bio priključen A selekciji i Ognjen Gutović najmlađi prvotimac.

“Gledali smo da se kompletiramo što prije. Ekipa je nova – treba vremena da se sve posloži, da stvari stanu u željeni mozaik, da svaki igrač pronađe sebe u ekipi, da se upoznaju i na terenu i van terena. Svaki od njih treba da ima ulogu iz koje ne treba da izlazi, da poštuje sve stvari na terenu, ono što se sugeriše i govori. Jesmo konkurentni, ali smo kao i svi timovi sa vrlinama i manama. Imamo svoje limite i gledaćemo da kroz svaku utakmicu pokažemo naše najbolje lice. Treba strpljenja i vremena, a o ambicijama je rano pričati. Zavisi dosta od zdravstvenog biltena, od nivoa forme… Nadam se da će pristup biti kako treba i da će igrači odraditi sve ono što se od njih očekuje. Da će u prvim zvaničnim mečevima pokazati ono što su radili posljednja dva mjeseca. Moram da ih pohvalim – radili su jako dobro”, jasan je Darko Vujačić.

Ko je ranije pratio Vujačićev rad zna kakve igrače on voli – borbene, koji će i na treningu i na utakmicama dati sve od sebe i koji se neće štedjeti. A koji će se, prije svega, dobrim treninzima i zalaganjem izboriti za mjesto u ekipi.

“Želio sam, kada sam sklapao ekipu, da dovedem momke koji vole da treniraju, koji su ratnici, vojnici. Ja volim takve igrače i takav pristup na svakom treningu, svakoj utakmici… Volim da, kada smo u sali, svaki od nas radi ono što treba i sigurno da tu neće biti problema. Prijateljske utakmice su pokazale kako ova ekipa treba da funkcioniše i izgleda. Da svih 40 minuta gine na terenu i da pruži maksimum.”

Vratićemo se ponovo na Memorijalni turnir i utakmice protiv timova iz ABA lige.

“Protiv naših najboljih ekipa imali smo za tri dana tri veoma fizički zahtjevne utakmice. Nije lako u tri dana igrati protiv SC Derbija, pa protiv Budućnosti dva produžetka i sledećeg dana protiv Mornara, gdje smo odgovorili fizički dobro, a i kroz druge stvari smo im parirali. Ako se po jutru dan poznaje ova ekipa može da igra dobru košarku, da odbrana bude čvrsta, da primamo što manje poena. Sa takvim pristupom možemo i protiv boljih i kvalitetnijih ekipa da se nadamo pobjedi što je pokazao i ovaj turnir. Momci su imali priliku da vide da sve što su radili protekla dva mjeseca nije uzaludno. To bi trebalo da ih motiviše za dalji rad. Moramo da nastavimo još jače, bolje… Ima još stvari koje treba da popravimo, ali se nadam da će iz utakmice u utakmicu to ići svojim tokom. Mogu da budem zadovoljan svim ovim što smo pokazali i uradili. U svim mečevima moramo da imamo isti pristup – bez potcjenjivanja, ali i bez precjenjivanja. Da pokažemo ono najbolje i sigurno da nećemo imati problema.”

Bliži se početak domaćeg prvenstva i meč sa Dečićem. Kada je riječ o propozicijama, one su iste kao i prethodne sezone – dvije prvoplasirane ekipe na kraju regularnog dijela izboriće plasman u ABA2 ligu sledeće sezone.

“Što se tiče domaćeg prvenstva na papiru smo Podgorica i mi najkvalitetnije ekipe. Ali neće biti lako doći do cilja, a to je da budemo među prve dvije ekipe. Ostale ekipe će biti rasterećene protiv nas. Imamo obavezu da pobijedimo svaku utakmicu, kako bismo ostvarili cilj. Moramo maksimalno pristupiti svakom meču i to mora biti motivacija za momke. Ne smije doći do nekih neželjenih stvari”, jasan je Vujačić.

ABA2 liga startuje 17. oktobra, a prvi “balon” je za Zlatiboru. Sutjeska utakmicom protiv Podgorice (17. 10. u 15 časova) otvara novu sezonu u drugom po rangu regionalnom takmičenju, dok će dva dana kasnije igrati protiv debitanta u ABA2 ligi – TFT-a iz Skoplja.

“Što se tiče ABA2 – da se “balon” desio nakon Memorijalnog turnira mi bismo imali velike probleme, jer pet igrača nije treniralo. Nadam se da ćemo biti kompletni – i mi i ostale ekipe. Ako budemo kompletni, očekujem da napravimo iskorak u odnosu na prošlu sezonu. Neke stvari kroz pripremni period su naglasile da bi tako nešto i moglo da se desi. Sastavio sam ekipu kako sam želio i kako mislim da treba da igra. Za sada sve ide željenim tokom. Malo nas je zdravstveni bilten izbacio iz ritma, ali gledamo da oporavimo momke koji su posljednjih sedam-osam dana bili van trenažnog procesa i da protiv Dečića i na “balonu” odigramo što bolje.”

Prvi ovogodišnji “balon” mogao bi da bude pokazatelj kvaliteta i ambicija ostalih ekipa.

“Prvi “balon” će pokazati kvalitet ostalih ekipa. Ni mi ni ostali timovi na prvom “balonu” nećemo biti u najboljoj formi. To nije ni za očekivati u ovom periodu – iz utakmice u utakmicu treba da rastemo, da se uigravamo i tek će u drugom dijelu prvenstva taj željeni nivo doći do izražaja. Vidjećemo u prvom “balonu” kvalitet svih ekipa i gdje smo mi u čitavoj toj priči. Onda malo realnije možemo sagledati stvari i naše ambicije, želje i ciljeve”, zaključio je razgovor trener Sutjeske Darko Vujačić.