Atomsko sklonište u Montenegro pabu

mne_pub
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 21.12.2015. u 11:16

U četvrtak, 24. decembra s početkom u 22:30h u Montenegro pabu nastupiće kultni rock bend Atomsko sklonište. 

Pulski sastav Atomsko Sklonište je jedna od najznačajnijih grupa svoga vremena, a njegova istorija predstavlja možda najkompleksniju i najupečatljiviju priču ispričanu na ex-yu rock prostorima.

Pjesnik i režiser Boško Obradović je želio da tekstovi njegovih pjesama budu hitovi grupe koja će se zvati po imenu njegove predstave ,,Atomsko sklonište”. To se i ostvarilo dogovorom sa članovima buduće grupe 1977. godine. Prve godine su nastupali po festivalima u zemlji, a 1978. godine objavljuju prvi album. Hard rock zvuk koji su doneli je stekao širok krug publike. Poslije drugog albuma počinju prve personalne promjene u grupi, tako da grupa postaje kvartet 1980. godine.

Koncerti grupe su bili veoma originalni i po nastupima i po scenografiji. Koristili su uglavnom bodljikave žice, a u ljubljanskom Tivoliju su na koncertu imali kao dekor 300 otvorenih kišobrana.  Medijski su bila praćena njihova otvorena pisma na sve loše kritike koje su dobijali.

Treći i četvrti album su snimili u studijima koje su pre njih koristili AC/DC, Elton John i Pink Floyd. U pjesmi ,,Smanji gas” sa četvrtog albuma po prvi put je uvedena harmonika u njihovoj muzici. Njihova saradnja sa Boškom Obradovićem prestaje početkom osamdesetih godina. Tekstove i muziku piše Bruno Langer, koji postaje i vođa sastava.

Tradiciju snimanja albuma u stranim studijima nastavljaju radom u jednom londonskom studiju, gdje snimaju svoj album ,,Mentalna higijena”, a slijedi i album koji su uradili na Floridi, ,,Space Generation”. Na albumu ,,Mentalna higijena, gost im je bio Mel Kolins, koji je svirao saksofon sa sastavima Rolling Stones i Dire Straits.

Pjevač, Serđo Blažić je preminuo poslije duge bolesti, 18. januara 1987. godine. Njegovo poslednje pojavljivanje u grupi je zabiježeno na koncertnom albumu ,,Jednom u životu”. U Puli se svake godine na inicijativu Langera održava muzički festival koji nosi ime Serđo Blažić.

Langer, koji je preuzeo ulogu vokala u grupi, nastavlja rad sa novom postavom, koju čine gitarista Ranko Svorcan i bubnjar Nikola Duraković.

 

 

Grupa je i danas relativno aktivna. Ljeta 1991. godine tokom trajanja oružanih sukoba, grupa nastupa na Zaječarskoj gitarijadi. Nastup na ovoj manifestaciji su imali i 2002. godine, kada su imali i najveći uspjeh od svih izvodjača.

Nastupali su i na Lake Fest-u 2012. 

Bivši članovi grupe se bave drugim zanimanjima i potpuno su se povukli iz muzike. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Takmičarka plesnog kluba "Rojal" iz Nikšića, Teodora Milović, osvojila je četvrto mjesto na svjetskom prvenstvu koje se održava u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji.