Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kiril Džajkovski: Kombinovanje etno i elektronske muzike traži veliko poštovanje

kiril-004444
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 03.08.2016. u 16:37

Kiril Džajkovski je jedna od zvijezda, koje će se pojaviti na šestom Lake Festu koji će se održati od 11. do 14. avgusta kraj Krupačkog jezera.

On je za portal festivala odgovorio na nekoliko pitanja koja se tiču početaka, planova, ali i kolegama koji će ga pratiti na Krupcu.

To su MC TK Wonder i MC Waspa i već godinama nastupaju sa Džajkovskim.

”MC TK Wonder i MC Waspa su već godinama integralni dio ovog projekta,a sa njima sarađujemo i na novim pjesmama, tako da je njihovo prisustvo na živim nastupima u kombinaciji sa duvačima i solo violinom – idealan tim za prezentaciju materijala na kojima radimo zadnjih godina”, rekao je Džajkovski.

Ono što Kirila Džajkovskog izdvaja od ostalih izvođača je kombinacija elektronske i tradicionalne, etno muzike. Na pitanje kako ljudi sa Balkana reaguju na tu kombinaciju kaže da su reakcije vrlo pozitivne.

”Kombinovanje etno muzike i modernih zvukova traži veliko poštovanje i pažnju u načinu spajanja te dvije kategorije. Nadam se da u tom eksperimentu uspjevam da dobijem prirodan spoj, koji na originalan način oživljava ideju fuzije modernog sa tradicionalnim”, kaže o svojoj muzici on.

Kada su u pitanju novi projekti, otkrio je da trenutno pored živih nastupa i rada na novom materijalu radi muziku za predstavu Hamlet.

”To je projekat koji se izvodi pri Jugoslovenskom dramskom pozorištu iz Beograda, a u režiji makedonskog režisera Aleksandra Popovskog.  Riječ je o savremenoj verziji klasičnog teksta, koja će imati premijeru krajem septembra”, nagovijestio je poznati DJ.

O pjesmi Bastion, koja je pionir elektronskog zvuka na prostorima bivše Jugoslavije, kaže da je to bio vrlo kreativan, spontan i produktivan period.

”Nažalost, nije dugo trajao, ali je definitivno ostavio trag. Za mene je to vrlo uticajno bilo, jer sam počeo da eksperimentišem sa elektronikom. Snimio sam prvi album, počeo da nastupam uživo. Mi smo sa Bastionom snimili jedan o prvih nezavisnih muzičkih video spotova u to vrijeme u Makedoniji, a režirao ga je Milčo Mančevski. On je u bendu bio zadužen i za tekstove, a radili smo i muziku za njegov kratki igrani film ”Opasna baba”, dodao je on.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Audicija za muzičko takmičenje „Ritam Evrope“ za nikšićke učenike održaće se u petak, 12. aprila, sa početkom u 19 časova, u sali Nikšićkog pozorišta.