Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Lake Fest: Stižu Lačni Franz i M.O.R.T.

lf
Lađa Norcev
  • Autor onogost.me
  • 11.06.2016. u 09:06

Novi potvrđeni izvođači na 6. LAKE FEST-u su slovenački bend Lačni Franz i hrvatski bend M.O.R.T.

Grupa Lačni Franz se okupila 1979. godine i uz neprekidno nastupanje po svim republikama nakadašnje Jugoslavije do 1994. godine je snimila devet albuma, kojima je kasnije dodala četiri kompilacije.Njihovu isključivo autorsku muziku kritika je proglasila za ”kabaretnim rockom”, dok ih danas opisuje međunarodnom etiketom ”hard indie”. U vječno zelenim tekstovima lirika Zorana Predina provocira kao ironični sarkazam, jer nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je dvosmislena, što im daje prepoznatljivost i alibi. Posle dugogodišnjeg nagovaranja publike, Zoran Predin je 2014. godine oživeo koncertni program Lačnog Franza.

Sa četvoricom muzičara je krenuo na klubsku turneju po svim većim gradovima bivše YU. Prvi snimak nove postave Jebiveter Junior iznenadio je sve koji su očekivali pospanu nostalgiju. Svira se žestoko i beskompromisno. Lačni Franz je ponovo mlad.

 

 

“ Poslednjih 15 godina dobijao sam puno pitanja, da li će Lačni Franz ikad ponovo nastupiti, kako bi mogle naš koncert doživeti i najnovije generacije radoznalih srodnih duša. Evo sada mogu konačno, sve da pozovem da dođu na “Lake Fest 2016”. Stare fanove, njihovu decu i najmlađe rokerske duše , kojima je Novi Talas ponovo blizu. Naš koncert nije sluzava nostalgija, već tvrda, polenta svirka, koja svom mladalačkom energijom izvodi naše legendarne pesme osamdesetih. Neke smo aranžmane ostavili iste, neke pesme digli u savremeni zvuk, a i dodali nekoliko iznenađenja, na primer, pesmu o Margiti, koja je svima draga, himničnu ” Šta bi mi bez nas”, itd. A ekskluzivno i premjierno za Lake Fest 2016 sviraćemo i nove pjesme našeg novog albuma ”Svako dobro”, koji izlazi početkom Septembra 2016”, navodi Zoran Predin. 

M.O.R.T. je autorski punk – blues band iz Sinja, žestokog zvuka i živih nastupa. Kostur benda, Džon, Zvrk i Kikos, postoji još od jeseni 2003. godine s čestim izmjenama ostalih članova. Bend od ljeta 2011. počinje s ozbiljnim radom i čestim nastupima. Otada su održali brojne nastupe u Hrvatskoj, Bosni I Hercegovini i Sloveniji.  

Krajem 2012. godine sa novim bubnjarem snimaju prvi puni demo album ˝Vrhunsko dno”.

Bend M.O.R.T. je bio pobjednik Jelen Demofesta u Banja Luci 2013. godine.

Od 2014. godine snimaju za “Croatia Records” i objavljuju singlove “Tango”, “Pas” i “Meni” .

U julu su objavili  album ˝Odjel za žešće˝ koji je pobrao odlične kritike.

Članovi benda su Ivan Katić – Džon, vokal;  Bože Blajić – Zvrk, gitarista, Milan Mijač – Mile, bubnjar;  Jakov Maleš – Kikos, basista.

Za sada potvrđeni izvođači na festivalu su Manu Chao La Ventura, Rambo Amadeus & Five Winetous – Sextet, Bajaga I instruktori, Kerber, Yu grupa, TBF , Sivilo, Ritam nereda I Punkreas.

Šesto izdanje LAKE FESTa će trajati četiri dana i održaće se od 11. do 14.  avgusta na Krupačkom jezeru u Nikšiću.

Cijena karte ostaje nepromijenjena i ona iznosi 10,00eur za jedno veče i 25,00eur za četiri večeri.

Prvi dan festivala posvećen je Desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti i ulaz je besplatan za sve posjetioce festivala.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Audicija za muzičko takmičenje „Ritam Evrope“ za nikšićke učenike održaće se u petak, 12. aprila, sa početkom u 19 časova, u sali Nikšićkog pozorišta.
Bend „Galija“ gostovaće u Nikšiću 26. apila u Sportskom centru. Organizatori koncerta su Turistička organizacija (TO), Nikšićko pozorište, „Zahumlje“, Sportski centar, uz podršku Opštine Nikšić i NVO Fors Montenegro.