“Ođila” u Nikšićkom pozorištu

Poster
 • Autor onogost.me
 • 17.01.2023. u 08:05
Kultna jugoslovenska grupa „Ođila” održaće večeras koncert u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20 časova.

Od svog formiranja „Ođila” izvodi širom svijeta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra „Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova „Cigani lete u nebo”, „Moja slatka umiljata zver” itd.

“Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su „Ođilu” predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svjedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike. Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem, zabilježena je muzika iz filmova „Tamna strana sunca”, „Drugi čovek” i „Osmi dan u nedelji”, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. (Spoj muzike i glume  specifičan je i za pozorišnu predstavu „Letimo, srešćemo se”, u režiji Steva Žigona.) U istom periodu, „Ođila” je osvojila i nagradu „Orfej” za najbolju ploču po  izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pjesmu (Solniška) na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi. „Ođila” je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslaviji. Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu,  i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja.

Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu,  gdje je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe „Gipsy Kings”. „Ođila” se slušala ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka (J. Koreja, Singapur)”,  stoji u najavi za koncert.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po cijeni od 10 eura. Informacije i rezervacije na telefone: 067 932 646, 069 490 198.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.
  Povodom informacija koje su se jutros pojavile na društvenim mrežama da u studentskom domu hotela „Onogošt“ već dva dana ne radi grijanje, menadžment je saopštio da je kvar otklonjen sinoć u kasnim večernjim satima i da je u to vrijeme pušteno grijanje.