Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Publika bira dva benda koji će nastupiti na Bedem festu

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 02.07.2024. u 10:24
Iz organizacije nikšićkog Bedem festivala koji će se ove godine održati od 22. do 24. avgusta kazali su da je javni poziv za prijavu mladih bendova koji žele da nastupe na ovogodišnjem, jubilarnom 15. izdanju, završeno, te da će publika odlučiti koja dva benda će dobiti priliku da nastupe na bini.

“U okviru javnog poziva za prijavu mladih bendova, koji smo raspisali u saradnji sa Omladinskim resursnim centrom iz Tuzle, u sklopu projekta ‘We can do it together’ koji je finansiran na prvom pozivu Fonda za kulturu mladih Zapadnog Balkana i koji finansira njemačko Savezno ministarstvo vanjskih poslova, a sprovodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), nakon pažljivog pregledanja pristiglih prijava, u dalju fazu idu bendovi: Infantry, Petrikor, Prizma, Roba bez greške, Senad Dana Uzalud, Šarđun, Jelene, Breed i Azilanti iz Crne Gore, kao i mladi bendovi Mustang, Skhizma, Klapan i Deminutiv iz Bosne i Hercegovine”, saopštili su iz organizacije.

“Nakon pristiglih prijava i pažljive selekcije sačinili smo konačnu listu prijavljenih bendova koji su ispunili pravila poziva. Ujedno, otvaramo glasanje kojim svim ljudima omogućavamo da odaberu bend po svom izboru i ukusu. Glasanje će trajati zaključno sa 10. julom do 23:59 časova”, poručuju iz Bedem festa.

Oni dodaju da svi koji žele da glasaju, mogu to učiniti putem zvaničnog sajta festivala, bedemfest.com.

“Jedan mladi bend iz Crne Gore i jedan mladi bend iz Bosne i Hercegovine koju budu imali najviše glasova nastupiće na Bedem festu, uz obezbjeđenu nadoknadu putnih troškova, smještaj i honorar”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

“Bedem fest od svojih početaka njeguje poseban osjećaj prema mladoj sceni koja je veoma važna, pomoću koje i sa kojom zajednički ulažemo dodatne napore da je sačuvamo. Suočavajući se sa ozbiljnim teškoćama, poput recimo nedostatka ili nedovoljnog broja prilika, polako nestaje sa pozornice. Nestankom mlade scene, naši gradovi izgubiće svoj prepoznatljivi identitet, imidž i tradiciju po kojima su bili prepoznatljivi radom generacijama mladih bendova unazad”, ističe Petar Šundić, menadžer projekta.

“Nikšić i Tuzla oduvijek su bili prepoznati po mladoj, alternativnoj sceni, koja nažalost, danas nestaje, iz kog razloga smo i raspisali ovaj poziv kako bismo učinili sve što je u našoj moći da je sačuvamo, koristeći reputaciju Bedem festa koji predstavlja mjesto sabiranja i afirmacije mladih ljudi, što će i ostati u budućnosti. To je važna poruka koju šaljemo mladim ljudima da stvaraju, da sviraju, da vjeruju u sebe i da će u Bedem festu uvijek imati iskrenog saveznika u svojim nastojanjima”, dodaje on.

“I ove godine, na Bedem festu nastupiće pobjednički bend partnerskog Bunt rok festivala, sastav Mali Demon iz Beograda. Bedem festom kao platformom povezujemo mlade ljude iz regiona Zapadnog Balkana zajedno njegujući interkulturalnost, razumijevanje, uvažavanje i njegovanje različitosti. Stečena referenca značiće mnogo u razvoju daljih karijera mladih bendova”, zaključio je Šundić.

“Projekat ‘We can do it tohether’ finansiran je na prvom pozivu Omladinskog kulturnog fonda za mlade Zapadnog Balkana koji sprovodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), uz podršku njemačkog Saveznog ministarstva inostranih poslova. Projekat će doprinijeti unapređenju regionalne saradnje kulturnih radnika i omogućiti inovativne načine sprovođenja različitih kulturnih i umjetničkih aktivnosti koje imaju regionalnu komponentu i doprinose interkulturalnom učenju i dijalogu, izgradnji mira”, istakao je on.

Na ovogodišnjem izdanju nastupiće Marina Perazić i grupa “Denis&Denis”, kao i Artan Lili i bend Lira Vega, dok će u narednom periodu biti objavljena i ostala imena učesnika.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Manifestacija Party bus, osma po redu, koja je ujedno i najava Lake festa, kreće 11. jula iz Nikšića.
  Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera opredijelilo je 50 hiljada eura za organizaciju "Lake festa" u Nikšiću i 90 hiljada eura za "Wild Beauty Art 2024", koji će se održati na Durmitoru u opštini Žabljak, saopštio je resorni ministar Vladimir Martinović.