Rok nostalgija: “Osma sila”

563745_1402259180012594_1153766856_n
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 31.07.2016. u 13:25

„Osma sila“, prvobitno grupa „Mir“, dominirala je na crnogorskoj rok sceni krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Nije malo onih koji se vjerovatno sjećaju velikih hitova "Spominjem  te" i "Nikad više ti i ja". 

Članovi grupe, Slobodan Bobo Dobrilović i Dimitrije Mićo Maksić, prisjetili su se za portal Onogošt lijepih uspomena na vrijeme kada je bend bio na vrhuncu slave. 

“Sve je počelo 1978. godine kada sam pozvan da zamjenim bas gitaristu grupe Mir (Kasnije Osma sila). Imao sam svoju grupu “Minori” i nijesam očekivao dugu saradnju koja se potom i desila. Pozvan sam da sa ostalim članovima grupe” Minori” pređem u grupu “Mir”,gdje smo činili izuzetan sastav. Na festivalu „Omladina 1979“ izveli smo pjesmu „Mir da bude“, prisjeća se Mićo.

Godine 1981.  grupa nastupa pod imenom “Osma sila” gdje osvaja treće mjesto sa pjesmom “Biće bolje”  za koju je upravo Mićo napisao tekst i muziku.

Tadašnji sastav činili su Blažo Perović (bubanj) , Duško Stanisavić (bas), Željko Mrvošević (klavijature,vokal), Bobo Dobrilović i Mićo Maksić (gitara). Ova postava zadržala se nekoliko narednih godina ,a svirali su na izuzetno značajnim koncertima, kao predgrupa Riblje Čorbe,Bijelo dugmeta,ali i kao učesnici dvodnevnog rok koncerta na Hipodromu gdje su djelili binu sa Kerberom,YU Grupom…

Svojim stvaralaštvom ova grupa ostavila je neizbrisiv trag na Ex Yu Rok sceni. “Spominjem te”, “Nikad više ti i ja”, “Džeparoš”, “Matija Kralj” , “Sa felerom rođeni” samo su neki od hitova .

“Materijal za album postoji i sniman je kod Enca Lesića u Beogradu. Ploča nikada štampana nije, snimci su zadovoljavajući. Veći dio repertoara su moji tekstovi i muzika, a aranžmani su zajednički rađeni. Imali smo dobrog menadžera Petra Dobrilovića, vrhunske predispozicije.. Danas su ostale samo lijepe uspomene,ali kako je od umjetnosti teško živjeti, svi smo birali svoj pravac“, objašnjava Mićo.

Za kraj priče od Boba saznajemo i jednu anegdotu.

“Dok smo se spremali za svirku, gitarista “Iron Maidena” je prišao i ponudio se da nam promjeni žice na gitari i “sredi je”. Ishod je bio fantastičan, a i bubnjar je dobio nove palice”, prisjeća se Bobo detalja sa jednog od koncerata.

Osim navedenih u grupi su svirali Dejo Pekić (bas gitara) , Rajko Kadović (klavijature i vokal), Miloš Vukajlović (bubanj), Zoran Ćetković (bubanj) i Momir Jevtović Šmeki (bas), Branislav – Baćo Kaludjerović(klavijature).

Nenad Todorović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Kultna jugoslovenska grupa „Ođila” održaće večeras koncert u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20 časova.
Kulturno kreativni centar Akord u sebi sabira sve vidove umjetnosti, ljubavi i misli, koji već vjekovima čovjeku omogućavaju da osjeća slobodu i da bude slobodan. Akord manifestuje da kultura jeste nevidljivi medijum koji spaja i ujedinjuje ljude različitih uzrasta, nacija, vjeroispovjesti, ljude različitog obrazovanja i društvenog statusa, riječi su Miljana Mijuškovića, savjetnika za kulturu, turizam i vjerska pitanja u Opštini Nikšić povodom obilježavanja jubileja 25 godina postojanja i rada "Akorda".