Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Tribute to Dr Picasso u nedjelju

picasso
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 03.12.2015. u 09:52

NK pab u nedjelju, 06. decembra organizuje veče posvećeno nikšićkom punk bendu Dr Picasso kojom započinje promotivnu kampanju festivala Lake Fest. 

Dr Picasso je punk bend iz Nikšića, osnovan 1992. godine. U jeku ratnih zbivanja i sunovrata jugoslovenske države i društva nastao je najveći broj njihovih pjesama, kao parodija na razne socijalne anomalije i izraz bunta protiv lošeg stanja u zemlji. 
Tvorac ideje o formiranju grupe, koja će se na sarkastičan način oduprijeti narastajućem talasu šunda, bio je tekstopisac i pjevač (kasnije novinar mnogih medija u Crnoj Gori i Srbiji) Toma Zeković.

Još kao osnovac počeo je da se bavi muzikom, svira gitaru i piše tekstove bazirane na crnom humoru. Osniva bend “Alkalni metali” zajedno sa školskim drugovima Mihajlom – Mićom Kaljevićem (kasnije bubnjarom nekoliko nikšićkih bendova) i Vladanom Drapićem (bubnjarom više renomiranih džez grupa u Njemačkoj). Oni će svirati kratko vrijeme, a potom se razilaze.
U ranim gimnazijskim danima Zeković počinje da komponuje sa klavijaturistom Milijom Mijanovićem. Grupa je dobila ime “Pikaso”. Kako je u to doba, početkom devedesetih godina 20. vijeka, došlo do hiperprodukcije kvazi intelektualaca i akademika na prostoru bivše Jugoslavije, bendu je sarkastično dodata titula “Doktor”.

 

 

Nedugo zatim, njih dvojica se upoznaju sa članovima benda “Sedmo čulo” i počinju držati zajedničke probe. U toj postavi svirali su: Dragan Lučić (ritam gitara), koji je kasnije napisao muziku za većinu pjesama Dr Picassa, Nikodin – Mićo Žižić (solo gitara), Vlado Perović (bas) i Željko Andrijašević (bubnjevi).

U početku su bendovi funkcionisali odvojeno, ali je vrlo brzo došlo do stapanja u jednu grupu.

Inspirisan pojavom alternativne scene u Srbiji i Hrvatskoj (Dža ili Bu, Atheist rap, Hladno pivo) Dr Picasso je u ranoj fazi krenuo sa promocijom novog zvuka u Crnoj Gori. 

Njihove pjesme u NK pabu izvodiće veliki broj nikšićkih bendova, a ulaz je 2e. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Nevladina organizacija Pro futuro u susret Bedem festu večeras, sa početkom u 19 časova, a povodom Svjetskog dana muzike, organizuje svirku Darka Mihailovića i Stefana Bjeletića, koja će se po prvi put, kako su naveli, održati na platou kod fontane u Gradskom parku.