Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

VIDEO: Povratak festivala na tvrđavu, Zoster za kraj sedmog Bedem Fest-a

zoster
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 04.07.2016. u 09:17

Ovogodišnji Bedem Fest održaće se od 25. do 27. avgusta, sedmi put zaredom, pod sloganom „Vjeruj“. Okupiće 22 veličanstvena izvođača, uz 12 premijernih nastupa.

Kako navode organizatori, ulaznice će biti u prodaji od 10. jula na svim prodajnim mjestima Gigstix-a. Naravno, svi zainteresovani moći će da nabave ulaznicu i na mjestu događaja po cijeni od pet eura po danu festivala.

Nakon završetka svake festivalske večeri obezbijeđen je prevoz od lokacije festivala do Podgorice.

„Ukoliko bude zainteresovanih iz drugih gradova, organizovaćemo prevoz i sa tih lokacija. Zainteresovani mogu pisati na Facebook stranici”, kaže izvršni direktor Bedem Festa, Petar Šundić.

On dodaje da je velika pažnja bila posvećena pažljivoj selekciji izvođača, koji će svojim pojavljivanjem opravdati stečenu reputaciju i autentičan identitet Bedem Festa.

„Govorimo o programskoj profilaciji u čijem epicentru su prije svega muzika i bogatstvo žanrova. Možemo govoriti o nekoliko tematski vješto uklopljenih različitih muzičkih pravaca, koji čine jednu jedinstvenu cjelinu. Tako ćemo na sedmom Bedem festu imati to zadovoljstvo da ugostimo 22 izvodjaca. U eri festivalske ekspanzije u čitavom regionu, mi ćemo imati 12 premijera, što samo po sebi potvrđuje našu orijentaciju ka alternativnom i nekomercijalnom. Drugi način, S vremena na vreme i Aerodrom su bendovi kojima želimo da oživimo lijepa sjećanja na stara vremena i pozovemo starije generacije slušalaca i posjetilaca“, poručuje Šundić.

 

Kako dodaje, vodeći raćuna o ambijentalnosti zidina i čarobnom ambijentu velike scene Bedema sa pogledom na simbole grada, jedan dio programa posvećuju akustičnim momentima. Logičan izbor u tom smislu predstavljaće svirke kultne Bo, kao i Kralj Čačka.

Tu su i predstavnici nove i nadolazeće regionalne alternativne scene, Nežni Dalibor, Bitipatibi i zagrebački Šank. Riječ je o premijernim nastupima navedenih bendova, a ljubitelji hip hop scene uživaće u premijernom nastupu Frenkija.

„Za prave ljubitelje rokenrola  skrećemo pažnju na Škrtice, sjajan bend sastavljen od članova nekoliko beogradskih bendova.Ovo će biti njihov prvi nastup u Crnoj Gori. I ove godine na Bedem Festu će biti alternativni bendovi različitih muzičkih žanrova koji garantuju sjajnu atmosferu, E Play, Laka, Irie Fm. Čast da predstavlja crnogorsku underground scenu na ovogodisnjem Bedem Festu pripala je Gomili Nesklada i sastavu Džej Džej Okoča“, navodi on.

I ove godine Bedem Fest predstaviće regionalnu demo elitu, pobjedničke sastave partnerskih demo festivala. Nastupiće Degeneza, Empathy Soul Projects, Tight Grips, From another mother…

 

 

Ponovo će nastupiti i Alex Kelman, bend koji osvaja Evropu svojim specifičnim zvukom punim ritmova, boja, gitarskih i klavijaturskih dionica. Trenutno promovišu novi album Siberian Pop.

Za kraj, kao kruna sedmog Bedem Festa, stiže magični Zoster, sastav iz Mostara.

Jedan od omiljenijih bendova u Crnoj Gori, ponovo će nastupiti u Nikšiću nakon pauze od nekoliko godina. Bend koji svoje početke računa od 2000. godine, svoj prvi album „Ojužilo“ objavio je 2005. godine. Od tada su izdali i „Festival budala“ (2007), „Imači kada“ (2012), a ove godine objavili su i svoje četvrto izdanje „Srce uzavrelo“, koji trenutno koncertno promovišu. Novi album donosi priče o temperamentnim junacima ili antijunacima, nagle naravi, lakih na obaraču i uzavrelog srca, te s toga ne čudi što ovaj bend ima svoju veliku fan bazu u ovim krajevima. Po svemu sudeći, i ovo izdanje Bedem Festa donijeće jedno veliko rokenrol iskustvo u Nikšić, koji će postati prava meka svih ljubitelja rok zvuka.

Šundić, posebno važnom dimenzijom festivala, ističe nastup dječijeg hora muzičke skole „Dara Čokorilo“.

„Time smo htjeli da na najkonkretniji način utičemo na najmlađu populaciju, u smislu formiranja njihovih stavova u vezi muzičkog opredjeljenja. Ovo je posebno važno iz ugla otklona od neželjenih uticaja“, zaključuje Šundić.

Bedem ima i svoju drugu dimenziju koja će biti spona muzičke, sportske i likovne umjetnosti – likovna kolonija Pogled s Bedema, biciklistička tura Bedem karavan, zatim promocija potencijala osoba sa invaliditetom, ovaj put u okviru saradnje sa Paraolimpijskim komitetom.

Šundić na kraju otkriva da je, budući da su vodili računa i o tome da budu primamljivi za posjetioce sa strane, iz čitavog regiona, i ove godine, zahvaljujući porodicama Petrović – Njegoš i Spasojević, obezbjeđen kamp za one koji namjeravaju da borave u Nikšiću.

Za sedmi Bedem fest napravljen je promotivni video, nastao u studiju Miloša Zvicera, a pored njega u realizaciji je učestvovao Chodex studio. Muziku potpisuje Petar Šundić, a prepoznatljiv vizuelni identitet ostaje zahvaljujući Antonetu.

Šundić ističe da, već od danas, kreću sa promocijom u Novom Sadu, gdje će u sklopu Sajma mladih, a u okviru saradnje sa Nacionalnom turistickom organizacijom promovisati crnogorske festivale na štandu. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Audicija za muzičko takmičenje „Ritam Evrope“ za nikšićke učenike održaće se u petak, 12. aprila, sa početkom u 19 časova, u sali Nikšićkog pozorišta.
Bend „Galija“ gostovaće u Nikšiću 26. apila u Sportskom centru. Organizatori koncerta su Turistička organizacija (TO), Nikšićko pozorište, „Zahumlje“, Sportski centar, uz podršku Opštine Nikšić i NVO Fors Montenegro.