VIDEO: Septembar je mjesec Nikšića, podsjetimo se nekih pjesama o našem gradu

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 28.09.2022. u 20:25
O ljepoti Nikšića, njegovim lipama, ulicama, hrabrim momcima i lijepim djevojkama nikšićki pjesnici i muzičari napisali su i otpjevali brojne pjesme koje se i danas rado slušaju, a malo je Nikšićana koji ne znaju te stihove.

Tako smo prije dvije godine o listu pjesma o Nikšiću, a evo malog podsjećanja na najljepše melodije i tekstove o našem gradu.

Iako nema pjesmu konkretno posvećenu Nikšiću, Nikšić je u mnogim njegovim pjesmama. Pogađate da je riječ o najpoznatijem reperezentu nikšićke muzike, Miladinu Šobiću.

„Nikšićki cigani, sva moja braća, jedini su ko me shvaća. Vide, sve je iza mene, al’ me muče uspomene…“

Pjesma „Zima nikšićka“ koju je prije mnogo godina snimio Momir Jevtović  Šmeki, ali i Frenkijev hit „Niz Vitovu ulicu“ mnogim našim sugrađanima prvo panu napamet kada govorimo o pjesmama posvećenim Nikšiću.

„Moj Nikšiću, ne moraš me zvati, svoje srce opet ću ti dati“, stihovi su relativno nedavno snimljene numere našeg sugrađanina Zorana Džiknića „Moj Nikšiću“, u kojoj se spominju nikšićke lipe, Njegoševa ulica, Zahumlje, Vito Nikolić…

Pjesmu posvećenu najbezbrižnijim godinama, najdivnijim uspomenama u rodnom Nikšiću i Humcima nedavno je smimio crnogorski muzičar Božo Bulatović – “Tebi dužan”.

“Ova pjesma ima poseban značaj, nosi posebnu emociju, zato ze zove kako se zove”, istakao je Bulatović tada.

On je kazao i da je želio takvu pjesmu gdje neće ni jednom izgovoriti ime grada, a da svaka riječ jasno asocira na njega.

Prije dvije godine snimljena je pjesma „U mom gradu“ u izvedbi lokalnih umjetnika Nikšića. Ovaj muzički projekat realizovan je od strane nikšičkih muzičara uz podršku Opštine Nikšić.

„U daljini, u samoći dok srce lutajući zebe, ja se sjetim onih srećnih dana, dobrih ljudi iz mog rodnog kraja i poželim da sam opet tu. Tad se sjetim Zete zelene, nabujale s proljeća, Trebjese i manastirskih noći, i korzoa s curicama u haljinama šarenih boja, i mirisa lipa iz Ulice narodnih heroja…“

 

 

Malo je Nikšićana kojima ovi stihovi nijesu poznati, kao ni čovjek koji ih je utkao  u grad pod Trebjesom i grad u njih – kantautor i književnik Miki Vukićević koji je preminio 2015. godine. Pored pjesme „Grade moj“, Vukićević je našem gradu posvetio i pjesmu „Brate Nikšiću“.

 

U malo drugačijem ritmu, naš grad u pjesmama sa istim nazivom „Pjesma Nikšiću“ opjevali su i pjevači narodne muzike i Nikola Karović, Jovica Kozić, Draško Vulanović, kao i Novak Laketić u pjesmi „Oj, Nikšiću“.

„Nikšić moj“ – pjesma je koja se pjevala na mnogim sportskim događajima u našem gradu. Ovu numeru gradu su poklonili Radojica Stanković, poznatiji kao Šanta Panta koji je izvodi, dok je Veselin Beli Bošković komponovao i pisao tekst.

 

Nikšićki muzičar Dragan Knežević prošle godine snimio je singl “Nikšić, moj rođeni grad”.

Kako je tada kazao Knežević, ova pjesma je za njega posebna.

“Ovom pjesmom želio sam da se odužim svom voljenom rođenom gradu. Tu sam rođen, tu su rođena moja djeca, tu su mi svi moji dragi prijatelji. Za sve što sam postigao prvenstveno sam zahvalan svom radu i svom gradu najljepšem od svih na svijetu”, naveo je on dodajući da je prošao puno gradova i država, ali srce ga je vuklo u Nikšić.

Nikšićki sastav Punkreas vlasnik je pjesme „Ja sam iz Nikšića“. U njoj su grad i njegovi građani opisani uz bunt koji sa sobom nosi pank muzika.

I naš sugrađanin Draško Vulanović snimio je numeru koju je posvetio svom rodnom gradu, a nosi naziv “Pjesma Nikšiću” na koju ste nas upravo vi podsjetili, kao i na pjesmu “Nikšićke ljubavi” od Marije Tomanović.

 

 

 

Ukoliko znate, podsjetite nas na još neku pjesmu o našem gradu.

 

 

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci