Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

IJZ: Zlatni septembar- mjesec nade i podrške djeci oboljeloj od karcinoma

IJZ
  • Autor onogost.me
  • 23.09.2022. u 17:13
Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa Institutom za bolesti djece i udruženjem Fenix već duži niz godina dio su globalne kampanje Zlatni septembar koju svakog septembra pokreće Međunarodna zajednica za borbu protiv raka kod djece i mladih.

“Ova kampanja ima za cilj podizanje svijesti o malignim bolestima kod djece i adolescenata i problemima sa kojima se susreću kako bi javnost bolje razumjela bolest i značaj pružanja podrške njima i njihovim porodicama. Prema procjenama (IARC) Međunarodne agencije za istraživanje raka, 2020. godine kod skoro 280.000 djece i adolescenata (uzrasta od 0 do 19 godina), širom svijeta, dijagnostikovan je rak, a istovremeno je skoro 110.000 djece umrlo od raka. Međutim, stvarni brojevi mogu biti mnogo veći, jer je u mnogim zemljama rak kod djece teško dijagnostikovati. Prema raspoloživim podacima Registra za rak Crne Gore tokom 2013. godine od malignih bolesti oboljelo je 24 djece i adolescenata, duplo više dječaka 66,7 % nego djevojčica 33,3 odsto. Najčešće dijagnoze među ovom populacijom su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi”, saopšteno je iz IJZ-a.

U poređenju s globalnom incidencijom karcinoma odraslih, broj djece sa karcinomima je mnogo manji, a broj preživljavanja je znatno veći, što je i očekivano.

“Pri tome, stopa preživljavanja u zemljama sa visokim prihodima doseže prosječno 84 odsto i stalno se poboljšava čak i u područjima s manjim standardom, pod uslovima da postoji lokalna i međunarodna podrška. U skladu s navedenim, značajno je istaći potrebu za ulaganjem zajedničkih napora društva, kako bi obolijevanje od raka u djetinjstvu postao nacionalni i globalni zdravstveni prioritet zemlje, a posebno u programima očuvanja i unaprijeđenja zdravlja djece. Kada se govori o prevenciji malignih bolesti kod djece, aktivnosti treba sprovoditi još u trudnoći: potrebno je istaći da trudnice treba da vode računa o svom zdravlju, prate uputstva izabranih gilnekologa, vode računa o ishrani, fizičkoj aktivnosti, da izbjegavaju duvanski dim, alkohol, psihoaktvine supstance, generalno da prate savjete doktora i izbjegavaju rizike koji mogu ostaviti posljedice po njihovo potomstvo. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja dojenje djeteta, svakako dio  uspješne prevencije i za majku i novorođenče”, navode iz IJZ-a.

Osim toga od posebnog je značaja da se djeca od ranog djetinjstva uče ponašanju koje je usklađeno sa zdravljem, zbog činjenice da loše navike  i nezdravi stilovi života u djetinjstvu mogu imati za posljedicu loše zdravlje tokom čitavog života.

“Pored toga, neophodno je da i roditelji stvore zdravo okruženje u cilju zaštite  djece od uticaja faktora rizika, kao što je duvanski dim, različiti drugi hemijski i fizički faktori i mikroorganizama koji mogu uzrokovati pojavu karcinoma. Institut za javno zdravlje Crne Gore se posebnim osvjetljenjem zgrade pridružio mnogim ustanovama po svjetskim metropolama u globalnoj kampanji „Zasvjetli zlatno“ sa ciljem podizanja svijesti o raku kod djece i adolescenata i problemima s kojima se susreću da bi javnost bolje razumjela bolest,a oboljela djeca lišila težine predrasuda”, pojašnjeno je iz IJZ-a.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati još narednog vikenda. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je više od 8.400 doza HPV vakcina.
    Pojačani epidemiološki nadzor nad malim boginjama sprovodiće se do sjutra, kada ističe dvostruki period maksimalne inkubacije od pojave prvog slučaja obolijevanja kod osmogodišnje djevojčice.