Izabrani doktori Crne Gore i DZ Nikšić: Skoro svaki ljekar za samo dan postao član SIDCG, Šćekić pokazao nerazumijevanje

dom_zdravlja_niksic
onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 06.06.2023. u 17:37
Da je sve tako dobro u našoj ustanovi ne bi skoro svaki ljekar za samo dan postao član Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG) i ne bi bili u ovoj situaciji da imamo dvostruko manje kadra nego što je potrebno, kazali su izarani ljekari Doma zdravlja (DZ) Nikšić i članovi tog Sindikata.

Oni su, kako je saopšteno, reagovali na jučerašnje navode direktorice Doma zdravlja u Nikšiću Vere Bulatović.

“Poštovana direktorko, dobro znate naše teško stanje i obim posla koji svako od nas obavlja u DZ da bi sačuvali socijalni mir i pomogli pacijentima koji su nam uvijek u fokusu i tako nadomjestili nedostatak ljekara koji je prisutan u našoj ustanovi”, rekli su iz SIDCG.

Članovi SIDCG su u obraćanju direktorici DZ Nikšić izrazili nezadovoljstvo povodom njihovih zarada koje je iznijela.

“Umjesto podrške koju smo očekivali od Vas (jer ste i sami 30 godina bili sa naše strane pulta u DZ kao ljekar i bili u istoj situaciji) Vi ste kao primjer iznijeli zaradu koja nije osnovna plata, već plata koja je znojem oblivena.To nijesu plate već zarade koje se sastoje od osnovne plate, plus honorara, plus prazničnih dežurstava, plus dežurstva vikendom, plus radu po 24 časa u Šavniku i svega ostalog što dan godinama odvaja od naših porodica ne zbog naše želje da prigrlimo novac već zato što nije imao ko drugi”, naveli su.

To se, kako kažu, mora odvojiti od osnovne plate.

“Mora se odvojiti i od ove borbe za istinom, u moru manipulacija koje ministar sa saradnicima ovih dana kreira na štetu izabranog ljekara /rudara u ovom sistemu”, dodali su.

Bulatović je ovim, kako smatraju članovi SIDCG, podržala “oštricu uperenu” na dobrobit cijelog društva

“Draga direktorko niste to smjeli uraditi pa o kakvim god poenima bila riječ”, zaključili su.

Nezadovoljstvo povodom iznošenja podataka na jučerašnjoj radnoj posjeti ministra zdravlja Dragoslava Šćekića bolnici i DZ Nikšić izrazili su i izabrani doktori Crne Gore.

Oni su reagovali na riječi Šćekića, kazavši da su iznenađeni njegovim poznavanjem “najbrojnijeg esnafa u zdravstvu”.

“Razumijemo da niste ljekar po struci, ali ste ipak trenutno čelnik našeg resora. Ne znamo da li ste svjesni svojih riječi – Vi ste optuzili 500 izabranih doktora u Crnoj Gori da nezakonito rade. To što smo godinama radili u želji da izađemo u susret što prije pacijentima i njihovim potrebama, zakomplikovanim bespotrebnom administracijom koju niste uspjeli da riješite, Vi zovete “mogucnoscu da sami sebi odredjujemo naknadu?”, kazali su.

Radili su, kako se navodi, za dva ili tri ljekara u jednoj smjeni, dodajući da su pod pritiskom sistema kvantitetu dali značaj ispred kvaliteta.

“Za vrijeme pandemije radili smo posao i infektologa i izabranih doktora, liječili ljude u ambulantama i kućama od jutra do mraka i uveče se vraćali porodicama slomljeni. I prije nego je počela imunizacija, hrabro smo se suočili s nepoznatim virusom i davali i više od maksimuma, u želji da pomognemo narodu i da nadomijestimo nedostatak bolničkih kapaciteta. I ovo nam je hvala – nismo zaslužili ni na razgovor da nas primite”, rekli su izabrani doktori Crne Gore.

Ministru su se obratili i povodom lista 50 zaposlenih ljekara.

“Umjesto toga mašete listama 50 zaposlenih ljekara sa ogromnim platama. Ako su tih 50 ljekara zgriješili u načinu zarađivanja plata, gdje su Vam kontrole, ministre. Zašto ih niste procesuirali? Ko ovdje onda dozvoljava nezakonit rad? Sigurno ne onih preostalih 450 ljekara koje ste optužili da sami sebi pišu plate. Prikazujete zarade – iznose sa prekovremenim i prazničnim radom. Savjetujete da to radi i direktorica DZ Nikšić. To nisu naše osnovne plate. Portali po primorju bruje zbog haosa u DZ Herceg Novi. Izabrani ljekari se pomjeraju sa svojih radnih mjesta i od svoje populacije, a narod trči za njima, jer ne mogu da ostvare zdravstvenu uslugu osim kod svog doktora”, naveli su.

Pozvali su Šćekića da ih primi na razgovor, te da se, kako kažu, mane neistina.

“I ne svađajte nas sa našim pacijentima, jer mi smo tu zbog njih, uvijek bili i ostali”, poručili su izabrani doktori Crne Gore.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  5

   1. Vidim da je loše u Domu zdravlja da gore ne može biti. A šta ako pred ove izbore rad opstruiraju doktori koji su protiv litijaša, čuvari prethodnog režima, da dokažu da je samo ona vlast bila dobra? Samo pitam, pošto smo mi spremni na sve samo da naša opcija vlada.

  1. Šćekić je dobar čovek, odličan je i predsednik opštine bio dok ga njegovi nisu izdali. Ministarstvo je ogroman resor sa ogromnim nagomilanim i zatecenim problemima. Treba vremena … a da dr rade privatno i oprihoduju , nista novo.

  2. Sram vas bilo gospodo doktori pored ovolikih plata vi imate obraza ds trazite povisice a pola vas je sa kupljenim diplomama iz okruzenja pih

   1. Doktori DZ Niksic zasluzuju svaku pohvalu za svoj rad, a direktorka Bulatovic sugurno zna za onu staru, daj covjeku vlast pa ces vidjeti kakav je.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nedavna smrt novorođenčeta u nikšićkoj Opštoj bolnici (OB) uznemirila je javnost, ali i otvorila pitanja da li su riješeni slučajevi koji su se posljednje dvije godine desili u toj ustanovi, je li utvrđena odgovornost medicinskog osoblja i da li je neko od njih, zbog eventualnih grešaka, sankcionisan.
  U Crnoj Gori od akutnog koronarnog sindroma (AKS) godišnje obolijeva više od hiljadu osoba koje su najčešće u radno-aktivnoj dobi, a te komplikacije bivaju usložnjene ekonomskim komponentama, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlja (IJZ).