Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:00
9.10.2018.

Bebama koje su rođene prije termina u razvoju pomaže često dojenje

Bebe koje su rođene prije predviđenog termina pokazuju bolji razvoj mozga kada se hrane majčinim mlijekom, kaže nova studija. Majčino mlijeko donosi mnogo benefita opštem zdravstvenom stanju djeteta.

Preuranjeno rođenje povezano je s povećanom mogućnošću problema s vještinama učenja i razmišljanja u odrasloj dobi, za koje se smatra da su povezani s promjenama u razvoju mozga. Stručnjaci kažu kako bi podsticanje majki da djecu doje neposredno nakon porođaja moglo poboljšati moždane funkcije kod beba koje su rođene prije termina.

Istraživanja su pokazala da je prijevremeno rođenje povezano s promjenama u dijelu strukture mozga koji pomaže moždanim ćelijama da međusobno komuniciraju. Istraživači na Univerzitetu u Edinburgu proučavali su nalaze MRI mozga kod 47 beba.

Naučnici su došli do podataka da su prijevremeno rođene bebe koje su hranjene majčinim mlijekom pokazale poboljšanu funkciju mozga u usporedbi s ostalom prije termina rođenom djecom. Učinci su bili još bolji kod djece koja su hranjena majčinim mlijekom za vrijeme boravka u intenzivnoj njezi, prenosi Klix.

"Naši rezultati upućuju na to da se razvoj mozga u sedmicama neposredno nakon prijevremenog poroda poboljšava kod beba koje konzumiraju veće količine majčinog mlijeka", rekao je autor studije Džejms Bordmen.

Ostale vijesti iz kategorije