Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:00
9.10.2018.

Bebama koje su rođene prije termina u razvoju pomaže često dojenje

Bebe koje su rođene prije predviđenog termina pokazuju bolji razvoj mozga kada se hrane majčinim mlijekom, kaže nova studija. Majčino mlijeko donosi mnogo benefita opštem zdravstvenom stanju djeteta.

Preuranjeno rođenje povezano je s povećanom mogućnošću problema s vještinama učenja i razmišljanja u odrasloj dobi, za koje se smatra da su povezani s promjenama u razvoju mozga. Stručnjaci kažu kako bi podsticanje majki da djecu doje neposredno nakon porođaja moglo poboljšati moždane funkcije kod beba koje su rođene prije termina.

Istraživanja su pokazala da je prijevremeno rođenje povezano s promjenama u dijelu strukture mozga koji pomaže moždanim ćelijama da međusobno komuniciraju. Istraživači na Univerzitetu u Edinburgu proučavali su nalaze MRI mozga kod 47 beba.

Naučnici su došli do podataka da su prijevremeno rođene bebe koje su hranjene majčinim mlijekom pokazale poboljšanu funkciju mozga u usporedbi s ostalom prije termina rođenom djecom. Učinci su bili još bolji kod djece koja su hranjena majčinim mlijekom za vrijeme boravka u intenzivnoj njezi, prenosi Klix.

"Naši rezultati upućuju na to da se razvoj mozga u sedmicama neposredno nakon prijevremenog poroda poboljšava kod beba koje konzumiraju veće količine majčinog mlijeka", rekao je autor studije Džejms Bordmen.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:00
  17.6.2019.

  Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka i može da se koristi kod gotovo svih zdravstvenih problema.

 • 14:22
  17.6.2019.

  Otvaranjem patohistološkog kabineta u Specijalnoj bolnici Brezovik, koji je vrijedan 120 hiljada eura, pacijenti će dobiti brzu, kvalitetnu i efikasnu dijagnostiku i nastavak liječenja, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, napominjući da je medicinski kadar najvažniji kapital te bolnice.

 • 22:00
  16.6.2019.

  Bakterije, gljivice i vaši lako mogu da se natalože na tkanini nove odjeće jer je dug put od početka proizvodnje do krajnjeg kupca. Zato je važno da odjeću kada kupite, savetuje dr Donald Belsito, profesor dermatologije na Univerzitetu "Columbia" u Njujorku, obavezno operete.

 • 22:00
  15.6.2019.

  Trešnje, osim što su slatke, ukusne i osvježavajuće, prava su blagodat za naš organizam i zdravlje.