Bolnica u Brezoviku dobila savremenu mikrobiološku laboratoriju 

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 06.10.2023. u 12:44
U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku danas je počela sa radom rekonstruisana i u potpunosti opremljena mikrobiološka laboratorija.

Početak rada laboratorije u Brezoviku ozvaničili su ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“, Predrag Pejović.

“Nakon Doma zdravlja u Kotoru, gdje smo prije nekoliko dana pustili u rad prvu od devet mikrobioloških laboratorija, koje se rekonstruišu kroz projekat finansiran od strane Evropske unije, koja je za ovu namjenu opredijelila preko 2 miliona eura, danas smo u Nikšiću istim povodom. Samo u Brezoviku za adaptaciju i kompletnu opremu izdvojeno je skoro 354 hiljade eura. Projektom su obuhvaćeni još i domovi zdravlja u Bijelom Polju, Beranama, Nikšiću, Cetinju, Ulcinju Baru i Budvi”, naveo je Šćekić zahvalivši Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, na vrijednoj donaciji, kao i Upravi za kapitalne projekte, koja je, kako je kazao, zajedno sa timom Ministarstva zdravlja i bolnice Brezovik, učinila da se proces realizacije odvija planiranom dinamikom.

Otvaranje laboratorije u Brezoviku je još jedan, kako je kazao, korak ka unapređenju usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kojim će zaposleni imati jasniju i precizniju dijagnozu bolesti i samim tim uspješnije liječenje.

“Mikrobiološke analize koje će se raditi ovdje biće od posebnog značaja za sve pacijente, imajući u vidu specifičnost oboljenja za koje je specijalizovana bolnica u Brezoviku. O renomeu Bolnice za plućne bolesti dr Jovan Bulajić” nije potrebno posebno govoriti, ako se zna da je jedina ovog tipa u cijelom regionu koja se bavi liječenjem bolesti pluća. Ipak, najvažniji kapital i resurs, kako ovog segmenta tako i ostalih paviljona u bolnici jeste medicinski kadar, zahvaljujući čijem znanju i vještinama je ova ustanova najeminentniji centar u zemlji, a mogu slobodno reći i šire, koji se bavi kompletnom dijagnostikom i terapijom svih bolesti iz oblasti pulmologije”, dodao je ministar.

Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore je snažno posvećena i pruža punu podršku svim projektima iz oblasti zdravstva, a nijesu zaboravili ni zdravstvene radnike, pa je u proteklom periodu, kako je kazao, pored poboljšanja uslova rada, puno urađeno i na podizanju životnog standarda zaposlenih u zdravstvu.

“U protekle dvije godine u ovu ustanovu za infrastrukturne projekte i nabavku medicinske opreme uloženo je preko 250 hiljada eura i to dijelom iz budžeta, a dijelom kroz donacije društveno odgovornih kompanija i pojedinaca, koji prepoznaju značaj ulaganja u zdravstvo”, istakao je Šćekić.

Direktor Pejović je naveo da su rekonstrukcijom mikrobiološke laboratorije dobili savremenu laboratoriju u kojoj je sada moguće sprovoditi savremene dijagnostičke procedure, uz neophodnu sigurnost i olakšani rad zaposlenih.

“Ovo je najveća rekonstrukcija naše laboratorije od osnivanja Bolnice. Rekonstrukciju je finansirala Evropska unija (Evropska komisija), a sredstva su dodijeljena na osnovu projekta Ministarstva zdravlja Crne Gore. Ukupna vrijednost građevinskih radova je preko 106 hiljada eura, a ovim projektom su obezbijeđeni i dijagnostički aparati u vrijednosti od 247 hiljada eura. U pitanju su MS VITEK PRIME maseni spektrometar i automatizovani analizator za imunološke ELISA testove, koji predstavljaju inovativne sisteme za podizanje automatizovane identifikacije na viši nivo, bržu i sigurnu identifikaciju mikroba, maksimiziranje kvaliteta i kontrolu troškova. Nabavkom novih aparata, koji predstavljaju zatvorene sisteme, jednostavne za održavanje, proširujemo dijagnostički spektar, ali i rješavamo neke od problema koje smo do sada imali u radu”, objasnio je direktor bolnice.

Osnovni cilj rekonstrukcije laboratorije je bio da se nivo zaštite i sigurnosti zaposlenih, ali i okoline, podigne na nivo koji je dovoljno visok za postupke izolacije, identifikacije i izrade testa osjetljivosti bacila tuberkuloze.

“Ovom prilikom, u svoje lično ime i u ime kolektiva Specijalne bolnice Brezovik želim da iskažem zadovoljstvo što se ulaganjem u rekonstrukciju mikrobiološke laboratorije doprinosi boljoj zdravstvenoj zaštiti, efikasnijoj prevenciji i liječenju naših građana, ali što se istovremeno prepoznala važnost i značaj zdravstveni radnika i potreba za boljim i sigurnijim uslovima za rad”, zaključio je Pejović.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci