Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:48
15.7.2019.

Čaša zaslađenih pića dnevno povećava rizik od raka?

Novo istraživanje pokazuje da jedna čaša zaslađenih pića dnevno povećava rizik od kancera, prenosi CNN.


Istraživanje u kom je učestvovalo više od 100.000 odraslih Francuza, pokazalo je da 100 mililitara zaslađenih pića, što je trećina prosječne limenke, za 18 odsto povećava rizik od kancera uopšte, a za 22 odsto rizik od raka dojke.

"Iznenađujuće je da, umjesto da je povećan rizik od raka kod onih koji više konzumiraju zaslađena pića, primijećen je rizik i među onima koji piju čist voćni sok, a to zahtijeva dodatna istraživanja", rekao je Ian Džohanson, istraživač ishrane i emeritus na naučnom institutu Kvadram, koji nije bio uključen u istraživanje.

Matilda Touvier koja je predvodila istraživanje, rekla je da nalazi koji su dodati u istraživanju pokazuju da svako smanjenje zaslađenih napitaka može da ima pozitivan uticaj na naše zdravlje.

"Previše unosa slatkih pića je faktor rizika za gojaznost, a gojaznost je sama po sebi faktor rizika za rak", rekla je ona.

Postoji mogućnost da i dodaci kao što je 4-Metilimidazol, koji se nalazi u pićima karamela boje, takođe mogu da izazovu rak.

"Važno je da ljudi znaju da svi napici, i sa i bez sećera, mogu da se konzumiraju umjereno", rekla je Danijel Smorkin iz Američkog udruženja za napitke.

Istraživanje nije pronašlo nikakvu vezu dijetalnih pića i raka. Međutim, autori upozoravaju da ovaj nalaz treba tumačiti s oprezom, jer su učesnici istraživanja slabo konzumirali ovaj tip pića.

 

Izvor: b92

Ostale vijesti iz kategorije