Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Crna Gora ima najveću stopu umiranja od raka grlića materice u Evropi

  • Autor onogost.me
  • 30.04.2022. u 16:03

Crna Gora ima najveću stopu obolijevanja i umiranja od invazivne forme raka grlića materice u Evropi, procjene su Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za 2020. godinu. Zato je neohodno što prije početi vakcinaciju protiv HPV virusa. Iz Instituta za javno zdravlje najavljuju početak imunizacije od septembra.

Rak grlića materice bolest je koja nas svrstava na neslavnu listu Evrope.

“Trenutna situacija u Crnoj Gori kada je u pitanju obolijevanje od raka grlića materice je poražavajuća. Procjene Svjetke zdravstvene organizacije za 2020. godinu su da Crna Gora ima najveću stopu obolijevanja i umiranja od invazivne forme raka grlića materice u Evropi”, kazao je epidemilog IJZCG Milko Joksimović.

Zato je neophodna vakcinacija protiv HPV virusa, koja se primjenjuje u svijetu već 16 godina. O efektivnosti protiv tih malignih oboljenja svjedoče rezultati istraživanja iz protekle tri godine u Finskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim državama.

“Koji ukazuju na gotovo eliminaciju invazivnog karcinoma grlica materice u Velikoj Britaniji a u drugim zemljama značajno smanjenje stope obolijevanja posebno stope umiranja u grupama djevojčica koje su sada djevojke”, kazao je Vladimir Petrović iz Instituta za javo zdravlje Vojvodine.

Da vakcina protiv HPV-a pruža najdužu zaštitu, ističe specijalista imunologije i mikrobiologije Miloš Marković. Ispituje se i njeno doživotno dejstvo.

“Ona vrlo jak imunski odgovor indukuje čuvena antitijela koja dostignu neki nivo malo padnu poslije nekog kratkog vremena a onda traju i mi nemamo nikakve naznake pada tih zaštitnih antitijela, prakstično nijesu dokazani slučajevi neuspjeha tj. da se osobe inficiraju”, kazao je Marković.

Nakon zastoja u vakcinaciji protiv HPV virusa zbog pandemije kovida-19 , iz Instituta za javno zdravlje najavljuju imunizaciju krajem ljeta.

“Izvjesno je da će vakcinacija početi u septembru, njihova bezbjednost je višestruko potvrđena”, kazao je Joksimović.

Vakcina protiv HPV-a bila je jedna od tema stručnog skupa “Imunizacija – danas i sjutra” koji je Institut za javno zdravlje organizovao povodom Evropske nedjelje imunizacije.

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci