Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Crnoj Gori 84.000 vakcina AstraZeneke preko COVAX inicijative

hjjkk
Pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 04.02.2021. u 07:05

Crna Gora će putem COVAX-a, globalne inicijative Ujedinjenih nacija za raspodjelu vakcina, dobiti 84 hiljade vakcina kompanije AstraZeneka, ali je tačan datum isporuke i dalje ostao nejasan.

U dokumentu COVAX-a, u koji je portal Pobjede imao uvid, ne navodi se kada bi prva isporuka vakcina mogla stići u našu zemlju, ali je predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) An Linstrad kazala novinarima da bi isporuke širom svijeta mogle početi krajem februara.

Predstavnici Ministarstva zdravlja ranije su saopštili da bi Crna Gora prve vakcine iz COVAX inicijative mogla dobiti krajem februara ili početkom marta.

U dokumentu COVAX-a navode se smjernice za globalnu isporuku vakcina uz upozorenja, odnosno ograničenja koja taj proces mogu usporiti.

Tako se, kada je riječ o vakcini kompanije AstraZeneka, navodi da SZO još nije odobrio tu vakcinu, što može biti jedan od glavnih faktora za usporovanje njene distribucije.

"Alokacija vakcina će biti objavljena tek kada vakcina bude odobrena od SZO. Obim snabdijevanja može varirati usljed proizvodnih i/ili operativnih ograničenja, a to će uticati na doze koje će dodjeljivati zemljama", navodi se u dokumentu.

I tačna isporuka je takođe uslovljena sa više faktora.

"Tačna isporuka će zavisiti od zakonskih-regulatornih obaveza kao i vremena isporuke dobavljača i povezane logistike. Isporuka AstraZeneka vakcina mogla bi početi krajem februara ukoliko više propisanih uslova bude ispunjeno", precizirano je u dokumentu COVAX-a.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je juče registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila, saopšteno je iz IJZ.
Ukoliko ste pod jakim stresom, trebali biste prestali jesti nezdravu hranu kako ne biste pogoršali svoje psihičko stanje, te umjesto nje konzumirati zdrave namirnice.