Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:01
15.2.2019.

Da li je detoksikacija organizma stvarna potreba ili moda?

Svi smo mi rođeni s najvećim i najboljim detoksikacijskim sistemom, te nam dodatna detoksikacija nije potrebna, tvrde stručnjaci.

Neke tvrdnje o “detoksikaciji” organizma mogu da zvuče sjajno, poput bolje energije, bolje probave i čišćenja organizma, ali je zapravo mit da vašem tijelu treba detoksikacija.

“Svu navodnu detoksikaciju već odrađuju vaša jetra, bubrezi, koža, pluća i crijeva. Detoks-dijete su marketinški mitovi, a ne prehrambena stvarnost”, tvrde stručnjaci iz Britanske asocijacije dijetetičara.

“Jedini ultimativni način života koji vam je potreban je kombinovanje zdrave, uravnotežene ishrane s vježbanjem i odbacivanje štetnih navika kao što je pušenje”, kaže nutricionista Ketrin Kolins.

Zato, ako poželite da podstaknete detoksikaciju sve što vam je potrebno jeste zdrava, uravnotežena ishrana, koja se može podijeliti u pet glavnih grupa.

Prema engleskom vodiču za zdravlje Eatwell, većina onoga što jedemo treba da sadrži voće i povrće, te skrobne ugljene hidrate, dok proteini i mliječni proizvodi treba da se konzumiraju u umjerenim količinama.

Takođe, preporučuje se da većina masti u ishrani bude nezasićena.

Izvor: Super zena

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:48
  23.5.2019.

  Šoljica kafe na prazan stomak, odmah nakon buđenja, može da naškodi zdravlju – to je činjenica.

 • 21:57
  22.5.2019.

  Nova studija kaže da muškarci koji mogu napraviti najmanje 11 sklekova imaju manji rizik od kardiovaskularnih problema, osim toga sklekovi su jednostavna metoda za testiranje tjelesne spremnosti.

 • 22:08
  21.5.2019.

  Mrkva je kraljica karotena, materije iz koje se u našem organizmu sintetizuje vitamin A, koji u kozmetičkoj industriji nosi titulu zaštitnika zdravlja i ljepote epitelnog tkiva.

 • 22:08
  19.5.2019.

  U nekoliko evropskih bolnica naučnici su analizirali uzorke kože i pljuvačke 18 bradatih muškaraca, starosti od 18 do 76 godina, kao i uzorke krzna i pljuvačke 30 pasa - od šnaucera do njemačkog ovčara.