“Epidemija malih boginja na pragu, roditelji da vakcinišu djecu”

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 09.01.2023. u 10:37
Epidemija malih boginja je na pragu, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZCG) dr Igor Galić. On je kazao je uzrok tome mali broj vakcinisane djece MMR vakcinom.

“Zbog obuhvata vakcinacije koji je na vrlo niskom nivou epidemija je na pragu. Mi se za to pripremamo. Postoje protokoli koji se rade i koji će se sprovoditi”, kazao je Galić i poručio da je neophodno da roditelji vakcinišu svoju djecu.

Pad vakcinisanih MMR vakcinom kako je kazao počeo je 2013. godine.

“Do tada smo imali obuhvat preko 95% što je neophodno za kolektivan imunitet za borbu protiv ove vrlo zarazne bolesti kao što su male boginje. Od 2013. imao kontinuitet pada posebno u pandemijskim goidnama”, kazao je direktor IJZCG.

Galić je pozvao roditelej da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom protiv malih boginja.

“Koristimo sve strategije, uključili smo i predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije, Unicef-a, Ministarstvo zdravlja je formiralo novo akciono tijelo i pokušaćemo da podignemo obuhvat vakcinacije MMR vakcinom ali to je nemoguće bez pomoći društva. Zato smo uključili lokalne zajednice i radićemo blisko i sa lokalnim domovima zdravlja”, kazao je Galić koji se nada da će to brzo dati rezulate.

“Bez roditelja koji će biti svjestan rizika u kom se nalazi njegovo nevakcinisnao dijete i koji će ga vakcinisati mi smo nemoćni da bilo šta uradimo”, istakao je Galić.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je zaraženo virusom Kovid-19 još 60 osoba, a tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih od posljedica ove infekcije, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.
  Pistaći su jestivo sjeme drveta Pistacia vera koja sadrže zdrave masti i dobar su izvor proteina, vlakana i antioksidanasa. Štaviše, pistaći sadrže nekoliko bitnih hranljivih sastojaka i mogu pomoći kod gubitka kilograma i očuvanju zdravlja srca i crijeva.