FZO: Kod izabranog doktora najviše do 2.000 osiguranika

dom_zdravlja_niksic
Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 28.04.2023. u 13:44
Fond za zdravstveno osiguranje je donio odluku o izmjeni Pravilnika koji definiše broj osiguranika koji se mogu registrovati kod jednog izabranog doktora. Na taj način je omogućeno da se kod izabranog doktora sada može registrovati najviše do 2.000 osiguranika bez obzira na njihovu starosnu strukturu, što do sada nije bio slučaj.

To je saopšteno iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

“Ovim izmjenama, na nivou Podgorice oslobodiće se oko 10.000 mjesta odnosno na nivou Crne Gore oko 50.000 mjesta kod izabranog doktora”, kazali su iz Fonda.

Ova odluka će imati pozitivan uticaj na oslobađanje mjesta kod izabranih pedijatara, dodaje se u saopštenju, koji su do sada bili odgovorni za zdravlje djece i odraslih.

“S obzirom da će nakon izmjena Pravilnika dio osiguranika svoja prava moći ostvariti kod izabranog doktora za odrasle, pedijatri će imati mogućnost da se u potpunosti fokusiraju na zdravlje djece i pružanje pedijatrijske zdravstvene zaštite”, navodi se u saopštenju FZO.

Izabrani doktori će, dodaju iz Fonda, ubuduće moći da na optimalan način planiraju i zakazuju preglede i pružaju potrebne usluge u skladu sa zdravstvenim prioritetima, dok pomenuta promjena ljekarima neće predstavljati dodatno opterećenje, jer su i do sada pružali zdravstvene usluge osiguranicima koji nijesu imali izabranog doktora.

Dodaje se da je obaveza Fonda da obezbijedi na najbolji način ostvarivanje prava osiguranika, pa su i ove izmjene Pravilnika donijete u tom pravcu, pri čemu će se osiguranicima omogućiti da imaju svoje izabrane doktore koji će u kontinuitetu voditi računa o svim segmentima njihovog zdravlja.

“Obavještavamo osiguranike Fonda, da u svim domovima zdravlja, u cilju ostvarivanja svojih prava, mogu izvršiti odabir ljekara počev od 1. maja”, kazali su iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Pijte više vode i živjećete duže, zaključak je studije objavljene u medicinskom časopisu Lancet. Utvrđeno je da odrasli koji nijesu dovoljno hidrirani mnogo brže stare, pa imaju i veći rizik od hroničnih bolesti koje mogu dovesti do rane smrti.
  Ministarstvo prosvjete saopštilo je da taj vladin resor i Državna komisija za maturski i stručni ispit očekuju od Ispitnog centra da pristupi realizaciji preporuke o ponovnom pregledanju i vrednovanju testova učenika koji nijesu položili maturski ispit iz Crnogorsko-srpsko, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti. Iz Ministarstva navode da nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocjenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj ocjeni prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje.