Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Galić: IJZ spreman za vakcinaciju

PR Centar
  • Autor onogost.me
  • 14.02.2021. u 13:24

Institut za javno zdravlje (IJZ), uz već obučeni kadar, spreman je za distribuciju i prijem vakcina protiv koronavirsa, kazao je direktor IJZ-a Igor Galić agenciji Mina.

„Sve ono što je neophodno sa tehničke strane, u čemu je učestvovao IJZ preko svojih eksperata, je već pripremljeno, tako da smo mi sa te strane već spremni za vakcinaciju, što se tiče obuke kadra, distribucije i prijema vakcina“, rekao je Galić agenciji MINA.

Govoreći o vakcinaciji i njenim efektima, on je naveo da građani moraju da znaju da kada prime vakcinu nijesu odmah zaštićeni.

Galić je podsjetio da se vakcinacija sastoji od apliciranja dvije doze vakcine, između kojih je interval, zavisno od vrste vakcine, od tri do četiri sedmice.

„Od momenta primanja vakcine otprilike još mjesec i po neće biti u potpunosti zaštićeni od same infekcije, pa je to taj period gdje bi i dalje morali striktno da se pridržavaju mjera“, rekao je Galić.

On je naglasio da je u tom periodu od mjesec i po vrlo važno pridržavanje osnovnih i svih mjera koje je država predložila.

„Iz tog razloga je vrlo bitno da mi, u narednih mjesec, mjesec i po, sa mjerama bilo kakve da budu predložene i usvojene smanjimo nivo stope incidencije obolijevanja“, poručio je Galić.

Kako je naveo, što se tiče vakcine koju je proizveo Ruski institut Gamalea, za započinjanje vakcinacije potrebno je, prije svega, da kada stigne u državu da ima dozvolu određenih organa.

IJZ raspolaže sa dovoljno brzih i PCR testova

Galić je kazao da IJZ raspolaže sa dovoljno brzih i PCR testova za utvrđivanje COVID infekcije i da će najavljene donacije PCR aparata za Klinički centar (KCCG) i sjever omogućiti veći broj testiranja i brže pristizanje rezultata testa.

On je rekao da je IJZ prije dvije do tri sedmice nabavio oko 98 hiljada brzih antigenskih testova i da je Vlada odobrila 2,1 milion eura za nabavku dodatnih PCR testova.

„Uz ove postojeće koje imamo, a to je 20 hiljada do 30 hiljada, sasvim sigurno mogu reći da imamo dovoljno testova za testiranje građana na COVID 19“, kazao je Galić.

Lokalna transmisija u Crnoj Gori, kako je naglasio, zavisiće od poštovanja mjera koje su trenutno na snazi, pogotovo osnovnih, i spram toga će se donositi mjere.

„Niko drugi nas neće zaštititi, moramo zaštititi jedni druge, ne samo građani, nego i privrednici i sve institucije koje su odgovorne za sprovođenje mjera i njihovu kontrolu“, poručio je Galić.

Prema njegovim riječima, trenutna epidemiološka situacija posljedica je nepoštovanje mjera, bez obzira na to o kojim mjerama se radi, kao i slaba kontrola njihove primjene.

Kako je naveo Galić, radna grupa Instituta svakodnevno prati i svoje indikatore na sedmičnom i dvosedmičnom nivou dostavlja odgovarajućim instancama.

IJZ će, kako je rekao, zavisno od epidemiološke situacije predlagati, a određena tijela, kao što su Komisija i Savjet, razmatraće te predloge mjera.

„Neki period tokom kojeg možemo vidjeti kako će na epidemiološku situaciju uticati predložene i usvojene mjere je minimum 14 dana. Tako da u tom nekom intervalu će nam biti jasnije da li je neophodno te mjere mijenjati i u kom pravcu“, kazao je Galić.

Govoreći o mogućnosti uvođenja lockdown-a u Crnoj Gori, on je naveo da su u različitim evropskim zemljama korišćeni različiti modeli, shodno specifičnoj situaciji u svakoj državi, epidemiološkoj i ekonomskoj.

„Onako kako je meni na Savjetu i u Komisiji objašnjeno, Crna Gora je turistička zemlja i naš prosperitet i ekonomski razvoj generalno zavisi i od te grane ekonomije, i u tom smislu se izbjegava zatvaranje Crne Gore“, rekao je Galić.

Odgovarajući na pitanje da li je IJZ predlagao strože mjere za Cetinje, Kotor, Nikšić i Podgoricu, u kojima je takođe visoka četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva koronavirusa na 100 hiljada stanovnika, Galić je naveo da radna grupa Instituta i epidemiolozi uvijek predlažu mjere naspram trenutne epidemiološke situacije.

„Epidemiolozi kod nas, kao i svugdje u svijetu, na osnovu svojih indikatora predlažu mjere, koje na kraju uvijek ispadne da su rigoroznije od usvojenih, s obzirom na to da sva stručna tijela imaju profesionalce iz svojih oblasti koji sagledavaju epidemiju iz različitih aspekata, i onda se na kraju donose mjere za koje se u tom trenutnku smatra da mogu na najbolji način zaštititi građane i državu“, dodao je Galić.

Govoreći o situaciji u Domu za stare u Bijelom Polju, on je naveo da je, nažalost, 12 osoba preminulo od posljedica infekcije koronavirusa.
Kako je kazao Galić, četrnaestodnevni inkubacioni period kod 65 osoba, korisnika Doma i zaposlenih, je istekao.

„Što se tiče i korisnika i zaposlenih, tamo je još 35 pozitivnih osoba kojima inkubacioni period i izolacija nijesu istekli“, kazao je Galić.

On je rekao da su devet korisnika i dva zaposlena bjelopoljskog Doma za stare hospitalizovani.

„U svim drugim staračkim domovima trenutno je sitaucija uredna, dakle nemamo epidemije. Tamo gdje je bilo prije mjesec, te epidemije su završene. Prije svega, mislim na Dom Duga i neke druge u kojima vršimo nadzor“, naveo je Galić.

Govoreći o kapacitetima Instituta, ljudskim i tehničkim, on je kazao da je IJZ od početka pandemije svoje kapacitete mnogo puta povećao u svakom smislu.

„Koristili smo sve moguće raspoložive ljude u samom Institutu. To je rezultiralo da neki drugi programi, neki drugi centri smanjenom aktivnošću obavljaju svoje uloge, ali sve smo uložili, svu aktivnost i snagu u borbu protiv COVID-a“, zaključio je Galić.

Izvor: Mina

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je juče registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila, saopšteno je iz IJZ.