Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Galić: Ovo je tek početak rigoroznih mjera

viber_image_2020-09-08_10-14-31_0
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 11.02.2021. u 09:08

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je ovo tek početak rigoroznih mjera, s obzirom na epidemiološku situaciju. Zamolio je građane da shvate kao posebno upozorenje.

Galić je u Jutarnjem programu TVCG objasnio da Radna grupa za prevenciju zaraznih bolesti predlaže mjere koje sa svih različitih aspekata sagledavaju i stručnjaci iz drugih tijela kao što su Komisija i Savjet za borbu protiv korona virusa.

“I mi smo za ovaj put predložili sistem semafora koji se od prihvaćenih mjera razlikuje od momenta kada se rigoroznije mjere primjenjuju, odnosno tog indikatora 14-o dnevne stope indikacije na 100.000 stanovnika za određene gradove. To su za sada Budva i Tivat, ali mi se čini, kakva je epidemiološka situacija da je ovo samo početak nekih rigoroznih mjera”, kazao je Galić.

Direktor Instituta za javno zdravlje apelovao je na građane da poštuju trenutne mjere.

”Molim građane da ove mjere shvate kao posebno upozorenje pred neke jako rigoroznije mjere, mada će to sve zavisiti od epidemiološke situacije”, dodao je on.

Razlika u mišljenju radnih tijela bila je, kako kaže, vezana za PCR testiranje prilikom ulaska u Crnu Goru.

“Tijela kao što su Komisija i Savjet su naglasile da smo mi turistička zemlja I da moramo u što dužem periodu da ostanemo otvoreni. PCR nas neće zaštititi od ulaska virusa  u zemlju, pogotovo, kada je toliko raširena lokalna transmisija”, kazao je Galić.

Mjere, kako dodaje, svi moraju poštovati.

“Trenutno ispod tog indikatora 2.000, kod kojih je najveći stepen zaraze su Cetinje, Kotor, Nikšić i Podgorica, što ne znači da u jednom momentu se taj nivo neće spuštati ispod 2.000 zaraženih. To zavisi od mnogih faktora”, kazao je Galić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je juče registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila, saopšteno je iz IJZ.