Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:03
8.3.2019.

Glavni uzroci povišenog krvnog pritiska

Krvni pritisak nije povezan samo s našim genima, on zavisi I od našeg načina i stila življenja. Na njega utiču dijeta, vježbaje i način spavanja, kao i mnogi drugi faktori.

Lijekovi koji se uzimaju bez recepta utiču na krvni pritisak. To mogu biti Brufen i sve njemu slične tablete. Tip tableta koji se obično koristi kako bi se tretirali psihički problemi, kao terapija za rak i kontracepcija su obično tablete koje znatno podižu krvni pritisak. Ipak, ljekari savjetuju da uprkos ovome ne prestajete uzimati svoje lijekove bez savjetovanja s vašim ljekarom.

Alkohol i kofein utiču na visok pritisak, a stručnjaci preporučuju da ne unosite više od 300 miligrama kafe dnevno. To su dvije-tri šolje kafe, što je preporučena doza ukoliko ne želite previše podići krvni pritisak.

Prehrambeni dodaci i razne kombinacije u hrani takođe stvaraju probleme s pritiskom. Jaki sirevi, neke vrste mesa i soje imaju visok nivo tiramina, što je supstanca koja izaziva podizanje pritiska.

Da biste imali što tačniji rezultat kada mjerite pritisak, provjerite da li su vam baterije na aparatu za mjerenje napunjene, ispraznite mjehur prije mjerenja i nemojte pušiti cigarete i piti kafu 30 minuta prije nego što izmjerite pritisak. Dok mjerite pritisak, potrudite se da mirno sjedite dok ne završite proces.

Izvor: klix.ba

Ostale vijesti iz kategorije