Građani se masovno liječe kod privatnika

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 30.09.2022. u 08:13
Gotovo 300 pacijenata dnevno posjeti jednu od privatnih klinika u Crnoj Gori. Tako ne iznenađuje podatak da je jedan lanac klinika i laboratorija samo prošle godine prihodovao više od 3 miliona eura. Kod privatnika se, kako poručuju ljekari najviše liječe građani s primorja i iz centralnog dijela države. Oni koji su prinuđeni da plaćaju te usluge poručuju da za zdravlje ništa nije skupo.

Da građani masovno koriste zdravstvene usluge privatnih ordinacija i laboratorija pokazala je i naša anketa.

Na anketna pitanja odgovorilo je ukupno 348 naših čitalaca. Od toga je 79 istaklo da je djelimično zadovoljno.

Čak 267 osoba je odgovorilo potvrdno na pitanje: Da li koristite usluge privatnog zdravstvenog sistema iako imate zdravstveno osiguranje?

Kao dominantni razlozi, zbog kojih se građani odlučuju da posjete privatne klinike, navedeni su dugo čekanje na specijalističke (197) preglede, redovi u javnim zdravstvenim ustanovama (192), dok je 81 anketirana osoba navela nepovjerenje u stručnost medicinskog osoblja.

TVCG je objavila podatak podatak dostupan na sajtu poreske uprave: samo jedan lanac klinika i laboratorija 2021. ostvario je dobit od više od 3 miliona eura, što je čak 10 puta više u odnosu na 2020.

U jednoj klinici koja posluje na primorju i u centralnom dijelu Crne Gore kažu da polovina tamošnjih građana koristi usluge privatnika.

“Prosječno između 200 i 300 pregleda uradimo dnevno, i plus laboratorijske usluge, to bude oko 15 hiljada usluga medicinskih mjesečno. Tako da to bude 100.000 usluga medicinskih godišnje”, kazao je Rade Kaluđerović.

Kaluđerović kaže da usluge privatnih klinika ne traže samo građani sa dubokim džepom.

“Osim dobrostojećih ljudi, kod nas dolaze i oni koji nijesu dobrostojeći”, dodao je Kaluđerović.

Građani sa kojima je TVCG ragovarala kažu da su i pored toga što idu kod privatnika, zadovoljni uslugom u državnim zdravstvenim ustanovama.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da u ovom tenutku nemaju podatke o broju privatnih klinika i laboratorija koje posluju u Crnoj Gori. Navode da je u toku izrada registra privatnih zdravstvenih ustanova.

 

 

 

Izvor: rtcg.me/onogost.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Apotekarska ustanova “Montefarm” raspisala je tender za nabavku vakcina protiv zaraznih bolesti, vrijedan skoro devet miliona eura.
  Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.