Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
13:22
17.1.2019.

Grip imalo 119 pacijenata

Povećan broj oboljelih od gripa registrovan je prošle sedmice - virus tipa A laboratorijski je dokazan kod 22 pacijenta. Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) kazali su da se izabranim doktorima javilo 119 osoba sa simptomima nalik gripu.


Iz IJZ su naglasili da je vakcinacija najbolja mjera prevencije gripa.

“Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom na to da je za razvoj antitjela potrebno da prođu 2-3 sedmice od vakcinacije”, rekli su iz IJZ.

SZO: Vakcina i trudnicama

Vakcinacija se preporučuje hroničnim bolesnicima, osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema i koje imaju transplantirane organe i ćelije,

Starijima od 65 godina, kao i oboljelima koji žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima. Svjetska zdravstvena organizacija vakcinu preporučuje trudnicama, te djeci uzrasta od šest mjeseci do pet godina.

23,7 hiljada doza vakcine protiv gripa nabavljeno je za građane svih opština. Nakon pandemije 2009, obolijevanje od gripa u Evropi ima sezonski epidemijski karakter i tipovi virusa se stalno mijenjaju i cirkulišu širom svijeta svake godine

 

Izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:51
  14.2.2019.

  Nakon što pojedemo nešto slatko, tijelo otpušta insulin kako bi se stabilizovao nivo šećera u krvi, ali to za posljedicu ima i pojavu crvenila na licu i veću vjerovatnost za upalne procese.

 • 20:33
  14.2.2019.

  Potrošnja ljekova u Crnoj Gori iz godine u godinu je u porastu, potvrđuju podaci Fonda za zdravstveno osiguranje, prema kojima je trošak za ljekove i medicinska sredstva za tri godine porastao za oko 17 miliona eura.

 • 22:00
  12.2.2019.

  Brazilski orah plod je drveta koje raste u Brazilu, Peruu, Venecueli i Kolumbiji, a svojim je rastom među šumskim divovima jer dostiže visinu i do 50 metara. Zanemareni orah rijetko je na tanjiru zbog visoke cijene, ali u malim količinama ima blagotvoran učinak na organizam.

 • 21:59
  11.2.2019.

  Super zdrav i ukusan – ovaj domaći eliksir poboljšaće vašu krvnu sliku.