HIV ove godine potvrđen kod još 32 osobe

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 01.12.2022. u 08:15
Od početka godine do kraja novembra u Crnoj Gori registrovana su 32 nova slučajeva HIV virusa, više nego 2021. i 2020. godine zajedno.

”U Crnoj Gori je u 2021. godini registrovano 13 osoba inficiranih HIV-om. Tokom ove godine, do kraja novembra registrovane su 32 osobe, od kojih su skoro trećina osobe koje imaju dijagnostikovanu HIV infekciju od ranije, koristili su terapiju u drugoj državi, ali su od ove godine na terapiji u našoj zemlji”, kazali su “Vijestima” iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

U ovoj ustanovi prošle sedmice organizovano je besplatno i povjerljivo testiranje na HIV i hepatitise, a tvrde da je interesovanje bilo nešto veće u odnosu na prethodne dvije godine.

Ipak, poručili su da moraju da ulože dodatne napore u samu medijsku promociju testiranja.

”Podaci o broju osoba koje su testirane tokom obilježavanja Evropske nedjelje testiranja na HIV i hepatitise se još prikupljaju”, odgovorili su iz IJZ-a.

Prema podacima ove ustanove, iz Registra, na kraju 2021. godine sa HIV-om je živjelo 266 osoba, od kojih 237 muškaraca i 29 žena.

”Što čini da je registrovana prevalencija ove infekcije u Crnoj Gori 0,04 odsto. Korišćenjem epidemioloških modela, procjenjuje se da je stvarni broj osoba koje u našoj zemlji žive sa HIV-om oko 400, pa se smatra da nešto oko jedne petine inficiranih nije dijagnostikovano, to jest nisu svjesni svog HIV statusa”, naglasili su iz IJZ-a.

Prvi slučaj HIV infekcije u Crnoj Gori je registrovan 1989. godine i od tada do kraja 2021. godine, registrovana je ukupno 331 osoba inficirana HIV-om, od kojih je 47 odsto u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a.

”U istom periodu 65 osoba je umrlo od AIDS-a”, naglasili su iz IJZ-a.

U ovoj ustanovi tvrde da se najveći broj HIV infekcija (76 odsto) dijagnostikuje u uzrastu od 20 do 39 godina, a značajno veći broj inficiranih su muškog pola.

”Najčešći put prenosa infekcije (88 odsto slučajeva) je preko nezaštićenog seksualnog odnosa”, upozorili su.

Iz IJZ-a su kazali da je najveći broj registrovanih u Podgorici, 44 odsto, i u primorskoj regiji, 38 odsto.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti”, iz IJZ su rekli da se i dalje uočava smanjenje trenda umiranja osoba sa AIDS-om u odnosu na porast registrovanih osoba sa HIV-om, što se svakako može objasniti efektima terapije.

”Osobe koje žive sa HIV-om u Crnoj Gori se liječe savremenim antiretrovirusnim ljekovima i terapija se propisuje na Klinici za infektivne bolesti KCCG. Laboratorijsko praćenje uspjeha terapije se vrši u Institutu za javno zdravlje, a edukativno savjetovanje, takozvana pozitivna prevencija, u Savjetovalištu za HIV koje se nalazi u Institutu”, kazali su.

Iz IJZ su odgovorili i da kovid-19 pandemija nije mnogo promijenila položaj osoba koje žive sa HIV-om, “ne više nego ostalih pacijenata”.

”U početku pandemije je postojao strah i zabrinutost kako doći do izabranog doktora i do ostalih službi u koje povremeno moraju doći zbog prirode bolesti i praćenja iste. Međutim, dobra saradnja između Infektivne klinike Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje, posebno Savjetovališta za HIV, sa Udruženjem pacijenata, omogućila je da pacijenti ne budu bez terapije, da brže dođu do savjeta ljekara koji ih vodi, a bez izlaganja čekanju u redovima. Takođe, sprovedena je organizovana vakcinacija protiv kovid-19 osoba koje žive sa HIV-om u okviru Savjetovalista za HIV i Odjeljenja za imunizacije u Institutu za javno zdravlje, pa su svi pacijenti koji su izrazili želju da budu vakcinisani obavili vakcinaciju”, pojasnili su iz IJZ.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, registrovano 28 novih slučajeva koronavirusa, a u tom periodu nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa kovid infekcijom.
  Nakon što je 2018. godine donacijom bubrega sugrađaninu Iliji Bulajiću spasila život, Nikšićanka Kristina Nina Vojinović odlučila je da to učini još jednom. Ovog puta odlučila je da donira dio jetre jedanaestogodišnjoj djevojčici sa kojom takođe nema rodbinskih veza.